" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv januari 2011

Djurens Karneval

31/01/2011 by Gerd-Peter Löcke

Konserten med musik av Camille Saint -Saëns var den andra delen i John Emanuelssons konsertserie "Midvintermusik i Östra Helsingfors”. Publiken njöt av lyssnande, improvisation och fritt skapande.


Mia Portin, John Emanuelsson och Via Regale

Egentligen komponerade Camille Saint -Saëns år 1886 "Djurens Karneval" för sin familj. Men efter hans död har musikserien blivit en populär och barnkär komposition som även uppvisas som revy och musikteater.

I Nordhusets var det musikern John Emanuelsson och skådespelerskan Mia Portin som tillsamman med Kammarensemble Via Regale levandegjorde karaktärisering av olika djur.

Den drygt 30 minuter långa konserten var ett perfekt sätt för barnen att uppleva klassisk musik och djurens olika karaktär.
- Det är för mig personligen en mycket viktig sak att kunna erbjuda musik live i en tid då det mycket laddas ned via nätet, konsumeras, för att sedan kanske glömmas bort. Min strävan och förhoppning är att förmedla en upplevelse som kanske t.o.m, räcker livet ut, säger John, konstnärlig ledare för Midvintermusik i Östra Helsingfors.

.

.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Trångsynt nationalism kan motarbetas med aktiv kultur

29/01/2011 by Mediaklipp

Raseborgs fjärde kulturkonferens syfte har varit att under en övergångsperiod skapa utblick, förmedla information och stimulera till kontakter då staden Raseborg har kommit till.

De uttryck för trångsynt nationalism, intolerans mot språkgrupper och invandrare samt främlingshat som nu gör sig allt bredare kan motarbetas med aktiv kultur, präglad av tolerans, fördomsfrihet och mångfald. Konferensen uppmanar därför Raseborg att fortsatt stöda bland annat etnofestivalen Faces inom ramen för kulturanslagen. Spontana musikaliska kulturuttryck är därtill en välkommen motvikt till det förflackade och likriktade musikutbud som Radio Vegas dator utväljer även för regioner som Västnyland. 

Konferensen stödde även tanken att ordna en eventuellt sista årlig konferens nästa år, varefter konferensens form och frekvens i framtiden bör diskuteras.

Västra NylandLäs hela artikeln i Västra Nyland

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Biaudet vill få slut på näthatet

28/01/2011 by ifisk

Minoritetsombudsman Eva Biaudet efterlyser kraftigare medel för att få bukt med det ökade hatet på nätet. Ny lagstiftning behövs, menar Biaudet.

Minoritetsombudsman Eva Biaudet efterlyser kraftigare medel för att få bukt med det ökade hatet på nätet. Enligt Biaudet behövs en ny lagstiftning eftersom den nuvarande inte är tillräckligt effektiv. Biaudet vill påminna om att yttrandefriheten inte tillåter rasistiska uttryck. De flesta verkar ändå tro att yttrandefriheten tillåter hurudana kommentarer som helst på nätet.

- Vårt mål är inte att begränsa den offentliga diskussionen om till exempel invandringspolitiken eller invandring över lag, säger Eva Biaudet.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

“Den felfria människan”

26/01/2011 by Gunnar Hilén

Det finns många som drömt om henne. Diktatorerna speciellt har haft henne (alltså drömmänniskan) som ideal. Man ser vart det bär hän när man drömmer så.

Jag upplevde många gånger att min mamma strävade efter det epitetet”den felfria”. Med det trista resultatet att hon också blev fjär. En perfekt människa kan inte ge sig hän och släppa människor, allra minst kladdiga BARN, för nära, ty då kan dessa små djävlar avslöja bristerna som ju varje människa äger.

Titta på språket som används. Det duger inte längre med att få ett bra jobb för karriärister. De ska ha “topp-jobb”. Med “topp-löner”. Det räcker inte längre med att utbilda sig till det man drömmer om. Man ska ha “topp-utbildningar”, helst inom flera områden. Man ska ha en toppenfamilj, dagisets personal ska vara toppenbra, man har en toppensemester…

Grejen är att man duger inte som man är. Det var rätt länge sen man gjorde det.

Läs mera på Gunnars blogg.

Publicerad i6 Blattebloggar (RSS)

Ta lärdom av Syd-Österbotten

26/01/2011 by Gerd-Peter Löcke

Syd-Österbotten kan med all orsak stå som stolt förebild för resten av landet, sade jämställdhetsminister Stefan Wallin i Närpes om integreringen av invandrare.

De goda resultaten av integreringen av invandrare i Syd-Österbotten har fått stor publicitet under den senaste tiden. Enligt Wallin är integreringen A och O för att invandringen skall lyckas. Wallin påpekade att en stor del av de problem som uppstått i samband med invandringen beror på att integreringen inte har lyckats.

Ifisk har goda kontakter till Syd-Österbotten och har sett hur integreringen fungerar bl a i Närpes. Också vi har föreslagit flera gånger att rikspolitiker och beslutfattare från andra kommuner, borde bekanta sig med Syd-Österbottens program för att se hur integreringen kan lyckas.

För en lyckad integrering krävs i första hand god vilja, flexibilitet och tolerans av både den lokala befolkningen och den som kommit hit av olika orsaker.
- Invandraren måste känna sig välkommen. Jämställdheten är alltså viktig. Invandrare ska till exempel ha samma lön som en finländare för samma utförda arbete. Dessutom måste invandrarna få möjlighet att bo normalt bland ortsbefolkningen. På det sättet växer den ömsesidiga respekten, sade Wallin.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Anteckningar från ett singelliv

26/01/2011 by Anna

Tre stycken kompisar från som blev singlar ungefär samtidigt och det var verkligen deprimerande. De hade en helt felaktig bild av dejtningscenen. När man är gift är alla kvinnor trevliga mot en, eftersom de vet att man inte kommer att försöka något, men när man blir singel blir det plötsligt väldigt svårt att tala med dem. Till och med kvinnor som tidigare varit väldigt trevliga blir avvaktande, säger Tonislav Hristov.

Filmen Sinkkuelämän säännöt (Singellivets regler) är inget litet projekt – i fyra år har Hristov hållit på med dokumentären som får premiär på Docpoint på fredag. I april dyker den upp igen med riktig biodistribution. Filmen beskriver känslan av att vakna ensam efter att ha varit på krogen eller på nattklubb, och inse att livet fastnat i en loop. Men Sinkkuelämän säännöt är på ett befriande sätt inte en film om nationella stereotypier. Den handlar inte om hur det är att vara utlänning och dejta i Finland, utan i grunden handlar den om livet och de val man gör.

Tonislav Hristov kom ursprungligen till Finland på grund av sin nuvarande exfru. Han har bott här i tio år nu, och försörjt sig som dokumentärfilmare, bland annat för Yle.
– Jag gillar att arbeta med FST5 eftersom kanalen är väldigt öppen för nya idéer. Just nu arbetar jag med en historisk dokumentärfilm för FST5 som handlar om de finländska trupper som kämpade för Bulgariens självständighet 1878. Flera av dem var finlandssvenskar. Philip Teir

Läs hela intervjun i HBL

Uppdaterad: 07/02/2011 21:54

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

När vår skenhelighet bländar

24/01/2011 by Mediaklipp

Den moderna människan sväller av högmod. Hon är upplyst och jämställd och teknologisk och framgångsrik och behöver egentligen inte förändra någonting. Men det finns en annan verklighet inknuten i vår, en skuggsida till solsidan. Vi skyller på att invandrare kommer och tar våra jobb och dumpar priserna genom att jobba svart. Men när det kommer till vårt eget badrum är vi inte beredda att betala en normalavlönad hantverkare.

Gränsdragningen mot dessa andra är det som gör vårt samhälle till ett samhälle. Som gör oss till medborgare och dem till ickemedborgare. I praktiken bygger vi vårt samhälle på två skilda människovärden. Vi som har papper och rättigheter. De som saknar papper och är rättslösa.

Vi inbillar oss att vi har kommit så mycket längre nu. Men vet du vad? Det har vi inte. Vi har långt kvar till ett samhälle där alla människor värderas. Och vill vi göra något åt det löser vi det inte så här. Vi löser det inte med tystnad. Tone Nordling

Läs hela artikeln i Ålandstidningen

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Vehviläinen stöder ryska i skolorna

23/01/2011 by Mediaklipp

Enligt trafikminister Anu Vehviläinen (Centern) är alla på riksplan oroade över hur få människor som studerar ryska. Hon hoppas därför att Undervisnings- och Kulturministeriet skulle ställa sig positivt till de östfinska kommunernas förfrågan.
- Den senaste tiden har antalet ryska resenärer i Finland varit rekordhögt. Både turismen och näringslivet har ett allt större behov av personer som talar ryska, säger hon.

Undervisningsminister Henna Virkkunen avvisar att den obligatoriska svenskan i en del östfinska skolor skulle ersättas med ryska, ens på försök. Hon säger till tidningen Kymen Sanomat i Kotka att det snarare gäller att stärka svenskans ställning.

Svenska Yle Svenska Yle / Nyheter

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Invandrartäta förorter i stora städer

22/01/2011 by Mediaklipp

Inrikesministeriets nya migrationsdirektör Kristina Stenman uppmanar Finlands stora städer att bygga mångsidigt så att bostadsområdena inte delas upp enligt invandrare och stambefolkning.

I Finlands största städer finns det numera förorter där över en femtedel av invånarna är invandrare. Åbo har stadsdelar där upp till en tredjedel talar något annat språk än finska eller svenska. I Esbo är ämnet så känsligt att man inte vill ge ut någon statistik i offentligheten.

Utmärkande för de här stadsdelarna är att omsättningen av befolkningen är stor. I praktiken betyder det här att andelen invandrare fortsätter att öka. Enligt Stenman behöver en koncentration av invandrare till vissa områden dock inte vara odelat negativt eftersom det ger trygghet och skapar samhörighet för invandrarna.

Läs mera på Svenska Yle / Nyhter

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

UNICEF-rundan för Afrika

19/01/2011 by Ordförande

Som varje år kommer även inom de närmaste veckorna 180 000 finländska barn och ungdomar att delta i UNICEF:s skolevenemang. För de svenska lågstadieeleverna har UNICEF-rundan alltid varit en stor händelse. Samarbete med skolorna erbjuder alla elever en möjlighet att vara en del av det globala hjälparbetet från barn till barn och stöda UNICEF:s, Nelson Mandelas stiftelses och Hamburg Societys gemensamma projekt Schools for Africa. Målsättningen med kampanjens andra skede 2010-2015 är att bygga UNICEF:s barnvänliga skolor i Afrikas 11 fattigaste länder och att 8 miljoner barn ska få kvalitativ grundutbildning.

Idén med skolans UNICEF-runda är att samla ihop så många klistermärken som möjligt genom att sätt röra sig utomhus. Ett klistermärke fås för varje kilometer / motionsprestation. Innan rundan skaffar eleven ”sponsorer” ur sin närmaste krets.

Som sponsor kan också du stöda jippot genom att donera en valbar summa för varje kilometer/motionsprestation eleven har gått/utfört. För 17 € kan ett barn skaffa skolböcker för en elev i Rwanda, för 30 € en hel utbildningsdag för en lärare i Rwanda.

Rwandagruppen har i alla år varit en av IFISK:s bärande krafter och vi därför anser det angeläget att stöda kampanjen med möjligast många sponsorer.

Evariste Habiyakare, Jean Claude Mutiganda, Jean D’Amour Banyanga (ordinariemedlemmar)
Gerd-Peter Löcke (ordförande)

Läs mera om UNICEF:s samarbete med skolor här.

Publicerad i2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)

Straffbestämmelserna som gäller rasistiska brott ska skärpas

18/01/2011 by ifisk

Enligt Justitiemisteriet föreslår regeringen att kriminaliseringen av gärningar av rasistisk natur görs tydligare. Straffskärpningsgrunderna ska bland annat preciseras så att de bättre än för närvarande vid sidan om rasistiska brott kan tillämpas även på andra typer av hatbrott. Det föreslås att också juridiska personer, t.ex. sammanslutningar eller föreningar, kan ställas till svars för hets mot folkgrupp och, när brottet har ett hatmotiv, olaga hot och ärekränkningsbrott.

Syftet med förslaget som överlämnas till riksdagen den 17 december är att sätta i kraft tilläggsprotokollet till Europarådets konvention om IT-relaterad brottslighet om kriminalisering av gärningar av rasistisk natur och nationellt genomföra EU:s rambeslut om bekämpande av rasism.

Ett brott betraktas som rasistiskt när gärningen riktas mot en grupp av personer eller en medlem av en sådan grupp, som definieras på grund av hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung. Möjligheten att tillämpa bestämmelserna även på fall där grunden för brottet har varit någon annan med de nämnda grunderna jämförbar grund ska kvarstå. Brottets rasistiska eller andra liknande motiv ska vara straffskärpande oavsett vem eller vad brottet riktar sig mot.

Regeringes proposition (PDF-fil, 79 sidor, 566 kt) finns här.

Publicerad i8 Samhälle (RSS)

Särskilt stöd till invandrare upphör

16/01/2011 by ifisk

Garantipensionen, som införs i början av mars, innebär flera förändringar i den sociala tryggheten.

Garantipensionen, som införs i början av mars, innebär flera förändringar i den sociala tryggheten. Bland annat upphör det särskilda stödet till invandrare som enligt förändringarna utbetalas som garantipension från och med mars. För tillfället får ca 6 000 personer särskilt stöd till invandrare. Till dem fortsätter stödet i form av garantipension och behöver inte ansökas. En invandrare som fyllt 65 år eller en arbetsoförmögen invandrare kan få garantipension efter att ha bott minst tre år i Finland.

Uppgifterna om FPA:s förmåner uppdateras på www.fpa.fi

Publicerad i8 Samhälle (RSS)

Unga invandrare känner sig som Helsingforsare

14/01/2011 by Mediaklipp

På biblioteket Tio i Posthuset visas för tillfället en utställning om unga invandrares syn på Helsingfors. Där beskriver ungdomarna sin nya hemstad Helsingfors genom fotografier och rörliga bilder.

Svenska YleUtställningen är en fortsättning på Helena Oikarinen-Jabais doktorsavhandling om unga invandrare i Helsingfors. Hon berättar att unga invandrare inte upplever sig som finnar, men nog som helsingforsbor. Oikarinen-Jabai har lagt märke till att Helsingfors spelar en stark roll i identitetsbildningen hos unga invandrare.

På utställningen kan man bland annat få se filmen "mitt Helsingfors" där invandrarunga fått visa Helsingfors ur sitt eget perspektiv. Akram Farah, Mohamed Roble och Mohamud Isse hör till konstnärerna på utställningen och de beskriver Helsingfors som mångkulturellt, lugnt och växande.

Lyssna: Invandrarungas syn på Helsingfors

Svenslka Yle / Huvustadsregionen

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Eveline Fadayel död

14/01/2011 by ifisk

Egyptiskan Eveline Fadayel har dött. Hon dog den 10 januari bruten av en svår sjukdom, meddelar den evangelisk-lutherska kyrkan.

Den 65-åriga Fadayel, som hörde till den koptisk-kristna minoriteten i Egypten, förde tillsammans med sin familj en utdragen kamp om sin rätt att få stanna i Finland, som väckte uppmärksamhet i medierna. Först vid årsskiftet fick hon ett besked om att hon skulle fått stanna ytterligare ett år i Finland. IFISK har följt med hennes kamp från och med mars 2010.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Blårött i Finland bättre för Åland

14/01/2011 by Mediaklipp

Ålandstidningen Det mest önskvärda ur åländsk synvinkel är om Kiviniemi och Centern hamnar utanför regeringen efter Finlands riksdagsval i april. I stället är det för Ålands del antagligen bättre med blårött i Helsingfors.

En regering med Samlingspartiet och Socialdemokrater, bortsett från Svenska Folkpartiet, som bärande väggar ser därför ut att vara ett lugnare och mer förutsägbart alternativ för Åland. I finländsk Socialdemokrati finns en tradition av att förstå sig på minoriteter. Se på Paavo Lipponen, Martti Ahtisaari och Tarja Halonen. Det yngre gardet har inte bekänt färg på samma sätt. När det gäller invandrare har de tagit ett steg bort från solidaritet och internationalism.

Som självstyrt landskap ska Åland helst se till att vara vän med alla partier i riksdagen. Men om Åland får välja är högst antagligen det bästa om vännerna i den finländska Centern vilar upp sig på oppositionsbänken några år. NIKLAS LAMPI / Ålandstingen

Läs hela artikeln här.

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Var tredje ung flykting traumatiserad

13/01/2011 by Mediaklipp

Var tredje ung asylsökande eller flykting som kommer till Finland är svårt traumatiserad eller har klara symptom på trauma.

Endast en tredjedel av dem får psykiatrisk eller psykoterapeutisk hjälp, visar en undersökning gjord av Helsingfors Diakonissanstalt. Undersökningen visar att den offentliga hälsovården inte tillräckligt bra kan hjälpa till exempel före detta barnsoldater eller torterade och våldtagna barn och ungdomar.

Långa köer, brist på kunnande, svårdefinierade problem och fördomar är de största problemen inom vården. Barn är ofta också ovilliga att berätta om sina svåra upplevelser.

Personalen vid flyktingförläggningar upplever att de blir lämnade ensamma med flyktingfamiljernas problem. Cirka 900 av de under 24-åringar som anländer till Finland årligen behöver hjälp.

Diakonissanstalten rekommenderar bland annat att flyktingförläggningarna borde få mer mentalvårdskunnande.

FNB

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

PAM vill utvidga strejkrätten

13/01/2011 by Mediaklipp

Servicefacket PAM vill utvidga den lokala strejkrätten föruUnga och invandrare ska få ut sina löner.

Enligt PAM borde en fackavdelning kunna utlysa strejk om arbetsgivaren medvetet bryter mot kollektivavtal eller lagen, till exempel i fråga om lönefusk.

Vice ordförande Kaarlo Julkunen uppger att förbundet ständigt har över 600 tvister angående löner eller arbetsförhållanden att reda ur. Framför allt är det fråga om unga och invandrare som inte får ut sina löner. Om arbetsgivaren medvetet lämnar vissa löner obetalda, borde denna få ett straff och inte bara tvingas betala, menar Julkinen.

Svenska Yle / Inrikes

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Invandrare är inga spelbrickor

11/01/2011 by Mediaklipp

Vårt lands största trumf när det gäller utbildning är jämlikhet, men som den senaste Pisa-undersökningen visar håller den enhetliga ytan på att spricka.

Skolan blir allt sämre på att jämna ut skillnaderna i elevernas utgångsläge. Och i takt med att invandringen ökar befaras segregeringen bli större. Då det är möjligt att välja skola är det naturligt att föräldrarna maximerar oddsen för att deras barn ska få så god undervisning som möjligt. Enligt samma logik borde eleverna kvoteras också på basis av hur tjock plånbok föräldrarna har. Samtidigt kan man fråga sig vad de barn går miste om som går i skolor där invandrare är ett helt okänt begrepp?

Den tredjedel av nylänningarna som vill begränsa antalet barn med invandrarbakgrund klassvis (enligt en enkät i Helsingin Sanomat) har en poäng; en lyckad integration förutsätter att det finns något och någon att integreras med. Men ghettoiseringen måste bekämpas med andra medel. Tanken att hindra invandrarbarn från att gå i närskolan är befängd, då utvecklingen i övrigt går mot fritt val av skola eller skolkommun. Alla invandrare kan dessutom svårligen buntas ihop vare sig det gäller språkkunskaper eller ambitioner. Marit af Björkesten

Läs hela artikeln i HBL

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Rådgivningen för invandrare har flyttat till stadshuset

10/01/2011 by ifisk

Helsingfors stads rådgivning för invandrare har nu flyttat från Östra centrum till stadshuset. Den blev en del av stadens allmänna informationsplats Virka Info. Efter flytten får alla helsingforsare råd och information vid Virka Infos disk i stadshusets entréhall.

Stadshuset i HelsingforsFör tillfälle arbetar elva personer på det nya gemensamma Virka Info. Infon ger råd på finska, svenska, ryska, engelska, somali, arabiska, bulgariska, turkiska och kurdiska. För dem som talar andra språk anlitar Virka tolk vid behov. Rådgivningen har formen av en samtjänst, och samarbetspartner är som hittills Migrationsverket och magistraten. Rådgivningen för invandrare får webbsidor i anslutning till Virka Infos webbsidor.

Du kommer till Virka Info i stadshuset från Sofiegatan 1 och Norra esplanaden 11–13. Öppettider är måndag–fredag kl. 9–19 och lördag–söndag kl. 10–16. Virka Info ger även telefonrådgivning under numret (09) 310 11111 måndag–fredag kl. 9–15.

Publicerad i8 Samhälle (RSS)

Johan Andersson tar över ”De nyas råd”

09/01/2011 by ifisk

Vår kanske mest uppskattade forum under 2010 har varit Radio Vegas inslag ”De Nyas råd” som ingår i programmet Slaget efter tolv, Svenskfinlands dagliga slagfält - ett direktsänt debattforum. Bland annat har Emina Arnautovic, Gerd-Peter Löcke, Ilya Spiegel och Tanja Ljungqvist regelbundet deltagit i programmet.

Värden Hasse Sundquist hinner inte mera med att dra de nyas råd på grund av andra arbetsuppgifter. Det var med visst vemod han lämnade De nya råd.
- Det har varit roligt att göra program tillsammans med er. Programmet har väckt positiv genklang här hos oss på Svenska Yle och bland publiken och fortsätter givetvis också under 2011, tackade Hasse.

Nu är det Johan Andersson som kommer att ta över som värd för rådet. Johan vikarierade Hasse redan flera gånger i våras. Han är själv ursprungligen från Sverige och är blatte/nyfinländare som de övriga deltagarna. Johan blev känt då han som duktig studerande på Hanken i Helsingfors var på väg uppåt i finansieringsbranschen. Men plötsligt fann han Rasta religionen och övergav alla tidigare planer och blev reggaemusikern Iya Karna.

Vi tror att det nya rådet blir riktigt bra även i fortsättningen, kanske ännu bättre när vi alla har samma utgångspunkt: invandrare, nyfinländare, flyktingar, utlänningar, blattar ...

Alla tidigare inslag finns på Yle arena

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Främlingspass och resedokument för flykting

08/01/2011 by ifisk

En utlänning som bor i Finland kan under vissa villkor få ett främlingspass eller ett resedokument för flykting. Främlingspass och resedokument för flykting kan ansökas hos Migrationsverket eller hos polisen, om sökanden kan uppvisa ett främlingspass eller ett resedokument för flykting som är i kraft. Pass och dokument för flyktingar är försedda med ett mikrochips..

Priser och leveranstider
Mer information fås från Migrationsverket hemsida.

Om du vill veta mera om utlänningslagen, klicka här.

Publicerad i8 Samhälle (RSS)

Håll dig ajour med lagstiftningen

07/01/2011 by Ordförande

samhället Uppdateringen av skyltfönstret fortsätter med nya informationer om hur det ser ut i vårt samhälle. Under rubriken SAMHÄLLE kan du bland annat läsa om den nya integrationslagen, följa med regeringspropositioner eller ta reda på vad som diskuteras på statsrådet, inrikesministeriet, migrationsverket eller hos polisen.

Vi börjar med lagstiftningen som består av sex delar. Alla finsk- och svenskspråkiga lagtexter, ändringsuppgifter och regeringspropositioner borde finnas på nätet i databasen för uppdaterade och ursprungliga författningar (FINLEX).

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Den finska lagstiftningen

07/01/2011 by ifisk

Helheten av den finska lagstiftningen består av sex delar. De finsk- och svenskspråkiga texterna finns på nätet i databasen för uppdaterade och ursprungliga författningar (FINLEX). Textsamlingen har kompletterats avsevärt under 2006-2007. Ändringsuppgifter finns i referensdatabasen, de nyaste författningarna i den elektroniska författningssamlingen.

Databasen för uppdaterad lagstiftning innehåller uppdaterade och redigerade texter, där ändringar som gjorts i en lag eller förordning har skrivits in i författningstexten. Författningstexterna uppdateras en gång i veckan. Databasen för författningsöversättningar innehåller ett register över översättningar av finska författningar och ca 500 översatta författningar.

Regeringspropositioner (delvis endast på finska)

Du hittar alla författningar här.

Publicerad i8 Samhälle (RSS)

Tvisten om barnbidraget trappas upp

06/01/2011 by Mediaklipp

Centern och Samlingspartiet avvisar bestämt en nedskärning av barnbidragen och står fast vid att också familjer med de högsta inkomsterna ska ha rätt till barnbidrag.

Det ledande oppositionspartiet Socialdemokraterna anser däremot att barnbidragen kunde graderas enligt inkomster. SDP anser att ett universellt barnbidrag, som inte beaktar inkomsterna, kan ha levt ut sin tid.

Enligt en opinionsmätning som YLE publicerade i går tycker majoriteten av finländarna att man kunde slopa barnbidragen för höginkomsttagarna. I detta fall skulle inkomstgränsen vara 100 000 euro i året per hushåll. Många är också redo att minska på de sociala bidragen till invandrare och på bidragen för internationell krishantering.

Läs mera på Svenska Yle / Nyheter

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Asylsökande kan inte skickas tillbaka till Bagdad

04/01/2011 by Mediaklipp

Högsta förvaltningsdomstolen cementerade på så sätt Helsingfors förvaltningsdomstols beslut i frågan efter att migrationsverket överklagat beslutet. Finland kan således inte återsända asylsökande till Iraks huvudstad Bagdad.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen råder det för tillfället krigstillstånd i Bagdad och att resa dit skulle betyda fara för liv och hälsa, oberoende av vilken folkgrupp man tillhör. Beslutet baserar sig inte på någon ny lagtolkning, utan på så kallad landsinformation om läget i Irak, samt på FN:s rapporter.

Beslutet berättigar inte automatiskt till asyl för personer från Bagdad, men nog till subsidiärt skydd, som är det näst starkaste skydd man kan få i Finland som flykting. Bland annat berättigar skyddet till familjeåterförening och uppehållstillstånd.

För tillfället finns ett tiotal asylsökande från Bagdad i Finland.

Läs mera på Svenska Yle / Inrikes

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Lyckad flyktingsintegration i Oravais

04/01/2011 by ifisk

Oravais flyktingförläggning grundades 1991 och har plats för ca 400 asylsökande. Verksamheten bedrivs i Oravais, Vörå och Jakobstad och omfattar 7 enheter, två för vuxna och 5 för minderåriga barn utan följeslagare. Förläggningen finansieras av staten via ELY och Migri.

Flyktingsintegration i OravaisFörläggningens huvudsakliga uppgift är att ordna tillfällig inkvartering, ge hälso- och sjukvård, samt organisera en meningsfull dagsverksamhet för asylsökande. Flyktingkoordinator Stefan Håkans , som ansvarar för främst familjeåterföreningarna och integreringen av familjerna i kommunen, arbetar på flyktingbyrån, som finns i förvaltningshuset i Oravais.

Ruthsgården, som är ett grupphem för asylsökande minderåriga barn utan följeslagare, har som mål att ge ungdomarna en trygg, meningsfull och lärorik tid. Ruthsgården vill hjälpa ungdomarna att förstå hur det finländska samhället fungerar, och fostra till ökad självständighet. Ungdomarna får snabbt komma in i skolan där de lära sig svenska eller finska.

Läs mera om flyktingsintegration i Oravais

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Att stanna eller att gå

03/01/2011 by Gunnar Hilén

Gunnar Hilén Jag tror de senaste 50 åren har hjälpt till att urholka något i vår själ… något som stod ut med det onda, om vi använder det ordet. Det är inte meningen, anser jag, att vi ska vara lyckliga 24 timmar om dygnet. Varför ? Jo för att vi är då så skyddslösa när det onda väl dyker upp. Det är ungefär samma fenomen, eller exakt samma fenomen, som fler än jag menar drabbat hela Sverige… i brist på krig. När nånting händer utöver det vanliga så ramlar folk ihop av överraskning och förskräckelse. ”Det hade vi aldrig kunnat räkna med”. Varför inte? Det händer ju på andra håll… varför inte i Sverige?

Läs mera på Gunnars blogg

Publicerad i6 Blattebloggar (RSS)