Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

6 Blattebloggar

Blattebloggar

19/03/2011 ifisk

Här kommer vi att lägga upp medlemmarnas bloggar och Facebooksidor!

Vi läser våra medlemsbloggar regelbundet. Om vi finner en tilltalande titel och ett gott innehåll är det självklart att tipsa dig här om intressanta inlägg.

Det skrivs faktiskt en hel del, riktigt, riktigt bra bloggar om blattedammen av våra medlemmar.

Emina Arnautovic - Gerd-Peter Löcke - Gunnar Hilén

Tipsa oss om du hittat en intressant blatteblogg.

6 Blattebloggar (RSS)

Som Hemulen

16/03/2011 Gunnar Hilén

Jag längtar efter att få besked om jag får jobbet eller inte. Hemulen väntade ju ett entomologiskt besked som jag minns … upptäckten av en ev ny ”art” insekt, vad för en insekt det nu var … fjäril eller skalbagge kanske.

Gunnar HilénVarje dag trodde han att brevbäraren hade beskedet om artbestämningen med sig från entomologiska föreningen och hans huvud sjönk djupare och djupare ner för varje tom dag utan svar. Till slut ilsknade brevbäraren till på Hemulens snart ganska närgångna fasoner … han ville själv undersöka postväskan. Till slut visade det sig att den jäklige brevbäraren burit på brevet en längre tid för att hålla den stackaren på halster. Det slutade lyckligt för vår vän Hemulen … han ”hade rätt”. Det var en ny art!

Jag vänder och vrider mig om, natt och dag för att hålla tankarna borta på det där jobbet som jag väntar så på att få. Sist jag frågade … den enda gången jag frågat … sades det att det dröjer minst två veckor. Det är i morgon. Jag känner mig som ett barn i väntan på jultomten … det är då ett som är säkert. Lyckas det inte kommer jag att bli mycket besviken. Men måste ta det också som en man. Bara att fortsätta rakt fram.

Läs mera på Gunnars blogg

6 Blattebloggar (RSS)

Vår Finland bygger vi tillsammans!

12/03/2011 Emina Arnautovic

Att förankra politik på fältet är en utmaning. Egentligen borde vi, förtroendevalda, ha en naturlig kontakt med fältet, så att vi kan förklara våra handlingar, men framförallt för att kunna höra på invånarnas åsikt. Tröskel verkar hög att kontakta en förtroendevald. Och då är risken större att våra invånare tror att det inte går att påverka, så varför ens försöka. Jag vet inte varför det är så. Är det mitt fel, kanske borde jag vara mer aktiv? Eller är det invånarna som ska ta den första kontakt? Jag tror att det inte spelar någon roll. Det väsentliga är att vi behöver lyssna på varandra. Då och då borde vi förtroendevalda göra en infoturné i vår bygd och åtminstone ställa oss till förfogande, kanske tröskel skulle vara något mindre då! Emina Arnautovic

Läs mera på bloggen Eminas tankar

6 Blattebloggar (RSS)

Skolsvenska eller inte?

01/02/2011 Emina Arnautovic

Emina Arnautovic På sin blogg berättar Emina Arnautovic varför det svenska språket har någonting att göra med den inställningen som råder i dagens samhälle gentemot svenskspråkiga finländare. Individuallitet som präglar vårt samhälle präglar också vår syn på varandra. Stor betyder mäktig, stark och effektiv. Är du liten räknas du som obefintlig. Att svenskspråkiga räknas som "bättre folk" har mycket att göra med den negativa inställningen som finns. Varför är det så?

Läs mera på Eminas blogg

.

.

.

6 Blattebloggar (RSS)

“Den felfria människan”

26/01/2011 Gunnar Hilén

Det finns många som drömt om henne. Diktatorerna speciellt har haft henne (alltså drömmänniskan) som ideal. Man ser vart det bär hän när man drömmer så.

Jag upplevde många gånger att min mamma strävade efter det epitetet”den felfria”. Med det trista resultatet att hon också blev fjär. En perfekt människa kan inte ge sig hän och släppa människor, allra minst kladdiga BARN, för nära, ty då kan dessa små djävlar avslöja bristerna som ju varje människa äger.

Titta på språket som används. Det duger inte längre med att få ett bra jobb för karriärister. De ska ha “topp-jobb”. Med “topp-löner”. Det räcker inte längre med att utbilda sig till det man drömmer om. Man ska ha “topp-utbildningar”, helst inom flera områden. Man ska ha en toppenfamilj, dagisets personal ska vara toppenbra, man har en toppensemester…

Grejen är att man duger inte som man är. Det var rätt länge sen man gjorde det.

Läs mera på Gunnars blogg.

6 Blattebloggar (RSS)

Att stanna eller att gå

03/01/2011 Gunnar Hilén

Gunnar Hilén Jag tror de senaste 50 åren har hjälpt till att urholka något i vår själ… något som stod ut med det onda, om vi använder det ordet. Det är inte meningen, anser jag, att vi ska vara lyckliga 24 timmar om dygnet. Varför ? Jo för att vi är då så skyddslösa när det onda väl dyker upp. Det är ungefär samma fenomen, eller exakt samma fenomen, som fler än jag menar drabbat hela Sverige… i brist på krig. När nånting händer utöver det vanliga så ramlar folk ihop av överraskning och förskräckelse. ”Det hade vi aldrig kunnat räkna med”. Varför inte? Det händer ju på andra håll… varför inte i Sverige?

Läs mera på Gunnars blogg

6 Blattebloggar (RSS)

Gunnar Hiléns blogg

26/12/2010 Gunnar Hilén

Hej du människa!

Jag är Gunnar Hilén. Jag är född 1956 nånstans i Sverige. 1988 flyttade jag till Finland där min kärlek väntade sedan 7 år tillbaka…

och nu tänkte jag börja berätta om mig själv, hur jag blev jag och vad jag ”använder” det till i livet. Jag hade en pappa, Sven, som var 45 år när jag föddes. Jag fick även hans namn. Jag gillar stort att vara i förbund med pappa med hjälp av ett gemensamt namn. Det hjälper mig.

Läs mera på gunnarhilén.com

Uppdaterad: 26/12/2010 18:51

6 Blattebloggar (RSS)