Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Lyckad flyktingsintegration i Oravais

04/01/2011 av ifisk

Oravais flyktingförläggning grundades 1991 och har plats för ca 400 asylsökande. Verksamheten bedrivs i Oravais, Vörå och Jakobstad och omfattar 7 enheter, två för vuxna och 5 för minderåriga barn utan följeslagare. Förläggningen finansieras av staten via ELY och Migri.

Flyktingsintegration i OravaisFörläggningens huvudsakliga uppgift är att ordna tillfällig inkvartering, ge hälso- och sjukvård, samt organisera en meningsfull dagsverksamhet för asylsökande. Flyktingkoordinator Stefan Håkans , som ansvarar för främst familjeåterföreningarna och integreringen av familjerna i kommunen, arbetar på flyktingbyrån, som finns i förvaltningshuset i Oravais.

Ruthsgården, som är ett grupphem för asylsökande minderåriga barn utan följeslagare, har som mål att ge ungdomarna en trygg, meningsfull och lärorik tid. Ruthsgården vill hjälpa ungdomarna att förstå hur det finländska samhället fungerar, och fostra till ökad självständighet. Ungdomarna får snabbt komma in i skolan där de lära sig svenska eller finska.

Läs mera om flyktingsintegration i Oravais

3 Nyheter (RSS)