Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Ta lärdom av Syd-Österbotten

26/01/2011 av Gerd-Peter Löcke

Syd-Österbotten kan med all orsak stå som stolt förebild för resten av landet, sade jämställdhetsminister Stefan Wallin i Närpes om integreringen av invandrare.

De goda resultaten av integreringen av invandrare i Syd-Österbotten har fått stor publicitet under den senaste tiden. Enligt Wallin är integreringen A och O för att invandringen skall lyckas. Wallin påpekade att en stor del av de problem som uppstått i samband med invandringen beror på att integreringen inte har lyckats.

Ifisk har goda kontakter till Syd-Österbotten och har sett hur integreringen fungerar bl a i Närpes. Också vi har föreslagit flera gånger att rikspolitiker och beslutfattare från andra kommuner, borde bekanta sig med Syd-Österbottens program för att se hur integreringen kan lyckas.

För en lyckad integrering krävs i första hand god vilja, flexibilitet och tolerans av både den lokala befolkningen och den som kommit hit av olika orsaker.
- Invandraren måste känna sig välkommen. Jämställdheten är alltså viktig. Invandrare ska till exempel ha samma lön som en finländare för samma utförda arbete. Dessutom måste invandrarna få möjlighet att bo normalt bland ortsbefolkningen. På det sättet växer den ömsesidiga respekten, sade Wallin.

3 Nyheter (RSS)