Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Straffbestämmelserna som gäller rasistiska brott ska skärpas

18/01/2011 av ifisk

Enligt Justitiemisteriet föreslår regeringen att kriminaliseringen av gärningar av rasistisk natur görs tydligare. Straffskärpningsgrunderna ska bland annat preciseras så att de bättre än för närvarande vid sidan om rasistiska brott kan tillämpas även på andra typer av hatbrott. Det föreslås att också juridiska personer, t.ex. sammanslutningar eller föreningar, kan ställas till svars för hets mot folkgrupp och, när brottet har ett hatmotiv, olaga hot och ärekränkningsbrott.

Syftet med förslaget som överlämnas till riksdagen den 17 december är att sätta i kraft tilläggsprotokollet till Europarådets konvention om IT-relaterad brottslighet om kriminalisering av gärningar av rasistisk natur och nationellt genomföra EU:s rambeslut om bekämpande av rasism.

Ett brott betraktas som rasistiskt när gärningen riktas mot en grupp av personer eller en medlem av en sådan grupp, som definieras på grund av hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung. Möjligheten att tillämpa bestämmelserna även på fall där grunden för brottet har varit någon annan med de nämnda grunderna jämförbar grund ska kvarstå. Brottets rasistiska eller andra liknande motiv ska vara straffskärpande oavsett vem eller vad brottet riktar sig mot.

Regeringes proposition (PDF-fil, 79 sidor, 566 kt) finns här.

8 Samhälle (RSS)