Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Anteckningar från ett singelliv

26/01/2011 av Anna

Tre stycken kompisar från som blev singlar ungefär samtidigt och det var verkligen deprimerande. De hade en helt felaktig bild av dejtningscenen. När man är gift är alla kvinnor trevliga mot en, eftersom de vet att man inte kommer att försöka något, men när man blir singel blir det plötsligt väldigt svårt att tala med dem. Till och med kvinnor som tidigare varit väldigt trevliga blir avvaktande, säger Tonislav Hristov.

Filmen Sinkkuelämän säännöt (Singellivets regler) är inget litet projekt – i fyra år har Hristov hållit på med dokumentären som får premiär på Docpoint på fredag. I april dyker den upp igen med riktig biodistribution. Filmen beskriver känslan av att vakna ensam efter att ha varit på krogen eller på nattklubb, och inse att livet fastnat i en loop. Men Sinkkuelämän säännöt är på ett befriande sätt inte en film om nationella stereotypier. Den handlar inte om hur det är att vara utlänning och dejta i Finland, utan i grunden handlar den om livet och de val man gör.

Tonislav Hristov kom ursprungligen till Finland på grund av sin nuvarande exfru. Han har bott här i tio år nu, och försörjt sig som dokumentärfilmare, bland annat för Yle.
– Jag gillar att arbeta med FST5 eftersom kanalen är väldigt öppen för nya idéer. Just nu arbetar jag med en historisk dokumentärfilm för FST5 som handlar om de finländska trupper som kämpade för Bulgariens självständighet 1878. Flera av dem var finlandssvenskar. Philip Teir

Läs hela intervjun i HBL

Uppdaterad: 07/02/2011 21:54

7 Mediaklipp (RSS)