Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Invandrare är inga spelbrickor

11/01/2011 av Mediaklipp

Vårt lands största trumf när det gäller utbildning är jämlikhet, men som den senaste Pisa-undersökningen visar håller den enhetliga ytan på att spricka.

Skolan blir allt sämre på att jämna ut skillnaderna i elevernas utgångsläge. Och i takt med att invandringen ökar befaras segregeringen bli större. Då det är möjligt att välja skola är det naturligt att föräldrarna maximerar oddsen för att deras barn ska få så god undervisning som möjligt. Enligt samma logik borde eleverna kvoteras också på basis av hur tjock plånbok föräldrarna har. Samtidigt kan man fråga sig vad de barn går miste om som går i skolor där invandrare är ett helt okänt begrepp?

Den tredjedel av nylänningarna som vill begränsa antalet barn med invandrarbakgrund klassvis (enligt en enkät i Helsingin Sanomat) har en poäng; en lyckad integration förutsätter att det finns något och någon att integreras med. Men ghettoiseringen måste bekämpas med andra medel. Tanken att hindra invandrarbarn från att gå i närskolan är befängd, då utvecklingen i övrigt går mot fritt val av skola eller skolkommun. Alla invandrare kan dessutom svårligen buntas ihop vare sig det gäller språkkunskaper eller ambitioner. Marit af Björkesten

Läs hela artikeln i HBL

7 Mediaklipp (RSS)