" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv augusti 2011

Vem är jag?

29/08/2011 by Elena Hellberg-Hirn

VEM ÄR JAG?

Elena Hellberg-Hirn Det är en svår fråga som teater Viirus tar upp med sin pjäs om identitet. Det finns lika många svar som det finns människor, eller ännu fler svar, för många av oss får dubbla eller flerdubbla identiteter, när vi t.ex. byter land och språk.

VEM ÄR JAG? Man eller kvinna, ung eller gammal, vit eller svart, yrkesarbetande, pensionär, politiskt engagerad, kreativ, student, konsument, sina föräldrars barn, eller sina barns förälder - allt detta ger olika sinsemellan förenade eller motstridiga identiteter. Etnisk identitet hos en minoritet kan vara en livsfarlig avvikelse om alla förväntas vara likadana som majoriteten.

En persons identitet börjar med namnet, och omges av en ständigt växande knippe grupptillhörigheter vilka förändras under livets lopp. Det är en utvecklingsprocess, ett spel med omgivningen, ett ständigt gränsdragande: här är jag!

Elena-Hellberg Hirn

Identiet - en myt?

Läs även: Identitet - en myt?

Publicerad i3 Nyheter (RSS), 4 Brännpunkt (RSS)

Boka in: Identitet - en myt

25/08/2011 by ifisk

Identity is a Myth / Identitet - en myt
Ett nervöst lustspel

Lö den 27 augusti kl 15:00
Tetaer Viirus, Sjötullsgatan 33 (Metro till Hagnäs)

IFISK har reserverat fem platser. Om du vill komma med anmäl ditt intresse omedelbart per sms (0442875024). Normalpris 24/18 euro.

Om pjäsen
Fem människor ärver en sommarstuga i Porkala, och vad som händer sen. Alla bär på hemligheter och överraskande avgrunder - till slut handlar det om sökandet efter rötter, trygghet, kärlek, sex, frihet - identitet.

After Performance Talk - Art and Identity
En flerspråkig diskussion kring pjäsen och temat identitet med bland annat Enrico Stolzenburg (regissör, Tyskland) och Barbro Smeds (dramaturg, Sverige). Ordnas efter teaterpjäsen ca kl 17-19. Fritt inträde

Mera om evenemanget

IFISK hemsida

Facebook

Viirus

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Antalet invandrare översteg antalet utvandrare

24/08/2011 by ifisk

Enligt Statistikcentralen var Finlands folkmängd 5 388 471 i slutet av juli. Under januari-juli 2011 ökade folkmängden med 13 150 personer. Den största orsaken till folkökningen var inflyttningsöverskottet från utlandet: antalet invandrare översteg antalet utvandrare med 8 050 personer. Den naturliga folkökningen, dvs. överskottet av födda över döda, var 5 100 personer.

Befolknings

Enligt de preliminära uppgifterna för januari-juli flyttade 14 350 personer till Finland från utlandet, medan 6 300 personer flyttade från Finland. Antalet invandringar var 750 fler och antalet utvandringar 300 fler än året innan. Av invandrarna var 4 650 och av utvandrarna 4 400 finska medborgare.

Källa: Befolknings- och dödsorsaksstatistik. Statistikcentralen

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Budgeten för migration kan minska kraftigt

24/08/2011 by ifisk

Allt färre flyktingar och asylsökande får en tillflyktsort i Finland om Finansministeriets budgetförslag förverkligas. Migrationsverkets budget skulle också krympa jämfört med förra året.

Finansministeriets förslag skulle innebära anslag på 80 miljoner euro för migrationen vilket är 25 procent mindre än förra året. FNB

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Identitet - en myt?

17/08/2011 by Gerd-Peter Löcke

På teatern Viirus träffade jag Enrico Stolzenburg. I Tyskland är han välkänd teaterdirektör. Utbildat på den klassiska linjen började han fokusera på moderna, aktuella texter. I nu sju år har han även samarbetet med olika kompositörer av ny experimentell musik. Han undervisar också vid teaterhögskolan i Helsingfors.

- När jag kom till Finland kunde jag inte förstå att det fanns finländare som talade ett annat språk än finska. Först när jag kom i kontakt med den svenskspråkiga teatervärlden, började jag förstå vilken kulturell rikedom det kan finnas med ett annat inhemskt språk.

Nu blev han intresserad av teamwork, hörde jag, ett arbete som går mycket längre än att ”sätta upp en pjäs på scenen”. Nu gäller det hela teamet. Han själv är med i mycket mera än att leda skådespelare och skådespelarna är med att bestämma konstnärliga och dramatiska aspekter.

- Viirus är en liten teater. Som tysk var jag inte van med ”talkoandan” som finns här. Här är det helt enkelt en fråga om finansiella resurser. Här är man inte van med de stora budgeterna som i Tyskland.

På Viirus regisserar Stolzenburg pjäsen ”Identitet - en myt”, som har skapats av hela teatergruppen: regissören, dramaturgen, tekniska personalen och skådespelarna. Gruppen har gett ut sig på ett hejdlöst improvisationsäventyr av infall, förvecklingar, absurditeter och realiteter. Publiken får delta i ett rastlöst lustspel där fem människor försöker berätta historien om hur de ärver en sommarstuga i Porkala, och vad som händer sen.

- Processen har varit lika viktigt som pjäsen själv. Resultatet är en ”nervös” komedi om individualister som gemensamt försöker överta en stuga i byn. Föreställningen går huvudsakligen på svenska, med finska och engelska inslag.

Pjäsen Identitet - en myt har förverkligats i samarbete med Helsingfors festspel och Riksteatern. På konstens natt har IFISK möjligheten att bekanta sig med både pjäsen och regissören. I en publikumsdialog kan vi ta reda på om identiteten är endast en myt eller den del i oss som bestämma vårt kulturella handlande.

Längd ca 2 h. Spelperiod 27.8-30.9. En del av publiken erbjuds textning på finska och engelska med en översättningsapplikation användbar i iPhone/iPod eller Android-mobiler t.o.m. 13.9.2011.

Mer information hittar du på http://www.viirus.fi eller http://www.facebook.com/teater.viirus

Gerd-Peter Löcke

Publicerad i3 Nyheter (RSS), 5 Lingva poetica (RSS)

Nya horisontala vallar höjer sig i all smyg

17/08/2011 by Ordförande

De Nyas Råd på Radio Vega diskuterade de fruktansvärda terrordåden i Norge. Nedan svarar arbetsgruppens ordförande Gerd-Peter Löcke på Johan Anderssons förhandsfrågor.

Gerd-Peter Löcke Hur reagerade du när du hörde om de fruktansvärda terrordåden i Norge?

- Jag var i Tyskland när terrorråden hände. Det var precis ett år efter att 21 unga människor dog vid Love Parade-konserten i Duisburg i Tyskland. I samband med en minnestillställning pågick en häftig debatt i alla medier om hur katastrofen kunde hända. Ingen ville ta ansvar för Love Parade-offren. Så våra diskussioner var redan mycket aktuella när terrordåden i Norge nådde oss.

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, uttryckte omedelbart sin bestörtning. Regeringen började genast diskutera vad som borde göras för att undvika dylika händelser i Tyskland.

Vilka slutsatser ska man dra av händelserna?

- Mänskan vill allt för fort förstå vad Anders B.B. tänkte och kände. Sanningen finns dock endast i mördaren. Så länge inte vi så kallade goda medborgare lyssnar till eller talar om våra egna sanningar om hemskheter vi kanske för länge sen har upplevt själva, är det svårt att undvika händelser som i Norge eller skolmassakern i Finland.

Hur minimerar man riskerna för att det ska hända igen?

- I stället för vertikala, synliga murar som Berlinmuren symboliserade från och med den 13 augusti 1961 byggs nu i all smyg nya horisontala vallar. Liksom vi knappast sluter åka bil eller bus bara för att en människa i fyllan har förorsakat en olycka ska vi inte nu heller sluta kämpa för ett mera rättvist samhälle.

Att skärpa lagen eller att uppfostra barn och ungdomar till lydnad är definitivt fel väg. Däremot vore civil olydnad den enda effektiva metoden för en rask samhällsförändring. Civil olydnad går ut på att öppet och utan våld bryta mot gällande samhällsnormer. Detta skulle också varit möjligt för personer som Anders B.B. Men även då borde han vara beredd att ta konsekvenserna av sina handlingar.

På vilket sätt ska hatpropagandan bemötas?

- Liksom östtyskarna har lyckats fälla Berlinmuren ska vi fortsätta demonstrera och kämpa med fredliga medel för ett fördomsfritt samhälle genom att öppet diskutera, debattera och informera för att visa att kulturell mångfald är välkommen i Finland.

Vilket ansvar har det etablerade samhället för att hatpropagandan fått fotfäste?

Liksom i Norge och i Tyskland borde regeringen, ledande politiker och högt uppskattade medborgare omedelbart ha tagit avstånd från all extremism. Jag missade detta klara ställningstagande i Finland.

Det ska inte vara cool att tala illa om andra människor. Det får inte vara fegt att hålla sig undan när andra mobbas. Vi ska uppmuntra andra att vara modiga och vi ska visa mera civil olydnad då rasism och extremism börjar dominera diskussioner och händelser. Vi lever, trots allt i en demokrati.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

Publicerad i2 Ordförandes hörn (RSS), 4 Brännpunkt (RSS)

Verkligheten Anders B.B. inte är ensam om

09/08/2011 by Gunnar Hilén

Det är mycket mänskligt och därför förståeligt att människor så fort som möjligt vill försöka förstå vad Anders B.B. tänkte på och kände inför och under sina djävulska dåd i Norge 22.7.

Gunnar Hilén Framför allt seglar de politiska värderingarna upp som en faktor med högt, latent förklaringsvärde. Dessa spekulationer får vatten på kvarnen när man hör att mannen redan skriver på sitt försvarstal. Hitler skrev Mein Kampf innan han skred till verket. Han visste högst troligtvis att han inte skulle överleva eller ens vilja leva efter vad han omedvetet redan visste han skulle göra.

Det var inte om sina barndomsupplevelser Hitler berättade. Och det kommer det heller inte att bli i A.B.B:s fall. Det är heller inte kring dessa som journalister och andra nu spekulerar eller berättar om. En del har redan kommit ut i offentligheten men omtalas högst sporadiskt, som något vid sidan om. Spännande kanske men med lågt förklaringsvärde. Vill man tro.

Varför? Jo, för det berättar redan nu om en verklighet han inte är ensam om. Att granska hans uppväxt med föräldrarnas mycket tidiga skilsmässa. (A.B.B. lär ha varit ett år), med halvsyskonen, det extremt dåliga förhållandet med pappan och dennes stickande till Sydfrankrike när pojken var i 16-årsåldern skulle rätt många kunna identifiera sig med.

Vilken typ av människa kniper själv av eller låter ett barn knipa av all slags kontakt för all framtid? Vad för ett slags psyke klarar av den prestationen? När ska allmänheten få veta något om faderns möjligheter att känna empati? Vad kommer rättegången att ge vid handen och massmedierna välja att rapportera om?

Om man identifierar sig med en massmördare känns det minst sagt betryckande för den egna personen. Och det vill man inte. Man vill och man riktigt önskar att mannen är ett obotligt monster, född till monster … men så intellektuell att han av någon slags anledning börjar intresserar sig för ”det främmande”, läs invandrare och muslimer.

Hur den tankekedjan slår rot och utvecklas till hat för just muslimer medan han i akt och mening skjuter ner norska ungdomar … ja, den kullerbyttan har ingen riktigt orkat ens försöka förstå. Gro H. Brundtland är så vitt jag vet också en fullvuxen vit kvinna från Norge. Vem såg mördaren i henne?

Hur det såg ut hemma hos hans föräldrar kommer kanske att visa sig med tiden. Om inte annat så finns sanningen inom mördaren. Men nära nog helt begravd. Han har sagt att han fick äta mediciner av olika slag inför slakten … för att stå emot rädslan. Vilken rädsla?

Den psykologiska kunskapen om vad uppväxten betyder sjunker allt djupare ner i glömska i vårt mycket våldsbenägna samhälle. Så ser scenariot också ut för paranoida, personlighetskluvna narcissister. Det är i längden inte de onda som är de farligaste människorna.

Det är vi så kallade goda som inte berättar, talar, lyssnar och uppmuntrar oss själva att berätta, även om våra egna sanningar om hemskheter vi för länge sen bäddat ner i glömskans mylla. Där, där de åstadkommer den största sprängkraften … djupt långt ner, inpackade i gammal smuts.

Gunnar Hilén
Sverige, Esbo

Publicerad i4 Brännpunkt (RSS)

Halla-Ahos post Sannfinländarnas sak?

07/08/2011 by Gerd-Peter Löcke

Jussi Halla-ahos (Sannf) ställning som ordförande har ifrågasatts på grund av hans nätskriverier. Enligt statsministern Jyrki Katainen är varje riksdagsledamot själv ansvarig för sitt agerande. Han anser att alla ledamöterna ändå granskas hela tiden av medborgare och medier samtidigt som regeringen har majoritet i det här utskottet och kommer att driva igenom regeringens framställning.

Katainen har i princip rätt och inget olagligt har skett. Men från en regeringschef hade jag väntat mig något moralisk ställningstagande utöver ett oskyldigt tvättande av händerna. Genom sitt beteende bidrar regeringschefen till den hatpropagandan som enskilda politiker nyligen har börjat tillspetsa sina webbinlägg med. Och de protester som nu blygsamt läggs fram är sent ute för Halla-ahos åsikter är verkligen ingen nyhet.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

Publicerad i2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)

"Jag är ju utlänning vart jag än kommer"

07/08/2011 by Ahmed Hassan

SLS Svenska litteratursällskapets föreläsningsserie om invandring och integration startar måndagen den 12 september 2011. Dramaturgen Barbro Smeds och skådespelarna Maria Ahlroth och Oskar Pöysti presenterar ”Viirus pjäs Identitet – en myt”. Dessutom talar Marianne Backlén kring ”Rysk émigré och ung kongolesisk ghettomiljonär i ett xenofobiskt Finland”.

"Jag är ju utlänning vart jag än kommer". Om invandring, återvandring och integration
Tidpunkt: Måndagen den 12 september 2011 kl. 18.00
Plats: Svenska litteratursällskapets hus, Riddaregatan 5, Helsingfors

Antalet platser är begränsat – vänligen kom i tid. Rätt till ändringar förbehålles.
Läs mera om Svenska litteratursällskapets utbud här.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Ahtisaari vill inte politisera Norgeattentaten

07/08/2011 by Mediaklipp

Martti Ahtisaari kallar massmorden i Norge en soloprestation. Han påminner om att en högljudd minoritet ofta hörs mera i debatten, medan majoriteten är mer passiva.

Enligt Finlands före detta president Martti Ahtisaari är händelsen i Norge rent allmänt ett alarm åt oss andra.
- Vi måste vara öppna i vår diskussion. Vi får inte acceptera rasism, säger han.

Ahtisaari menar att terrordåden som krävde 77 personers liv var en enskild människas verk. Därför ska man inte göra politik av det som hände. Ahtisaari ser brister i det sätt som de andra nordiska länderna tidigare har hanterat integrationen av invandrare. Äldre invandrare blev isolerade när de behöll sin egen kultur och sitt eget språk.

Ahtisaari säger att Finland i många avseenden har en annorlunda situation än de andra nordiska länderna.
– Den främsta skillnaden är att Finland har en mycket mindre andel invandrare.
– Attityderna här är lite annorlunda, trots att vi haft en högerutveckling.
– Jag ringde ganska snart till mina vänner i Norge och frågade om händelserna.

Trots att Ahtisaari menar att man inte ska dra några breda slutsatser om dådens betydelse, har han märkt att attityderna mot multikulturalism har blivit hårdare. En orsak kan vara att människor förlorat sina jobb på grund av globala krafter.

Han påminner också om att en högljudd minoritet ofta hörs mera i debatten är majoriteten. Minoriteter är ofta aktiva, medan majoriteten är mer passiva. Daniel Donner

Läs mera i Västra Nyland

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Extra finansiering till kommuner

07/08/2011 by Mediaklipp

Undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) säger till FNB att staten kommer att ge extra finansiering bland annat till de kommuner där det bor många invandrare.

De höjda statsbidragen ska enligt Gustafsson också användas till att minska gruppstorlekarna och anställa skolgångsbiträden. Praxisen kring tillägget varierar från kommun till kommun. I vissa kommuner är det rektorerna som beslutar om tillägget, men ofta beslutar kommunerna om noggranna villkor för tillägget. 

FNB

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Östafrika behöver ännu bistånd

06/08/2011 by Mediaklipp

Miljontals människor lider av torkan och hungersnöden i Östafrika. Trots semestertider har insamlingar i Västnyland och Finland lyckats väl. Invandrare varit speciellt aktiva i insamlingen.

Den värsta torkan på årtionden har drabbat över 11 miljoner människor i de östafrikanska länderna Etiopien, Kenya och Somalia. Två miljoner av dem är barn. Här i Finland har flera biståndsorganisationer startat insamlingar för att hjälpa offren.

Röda Korset meddelar att man samlat in ungefär 150 000 euro i hela landet. Päivi Laurila, ledare för de internationella biståndsprogrammen, berättar att invandrare från det drabbade området har varit speciellt aktiva i insamlingen.
– De sade i ett tidigt skede att de vill gå ut och samla in pengar. Daniel Donner

Läs mera i Västra Nyland

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Samhällskritiska föreställningar

05/08/2011 by Mediaklipp

Viktiga teman som våld och invandrarproblematik har det bland annat handlat om i några inhemska och utländska teaterföreställningar i Tammerfors under teaterfestivalens första hälft.

Bruce Willis har räddat världen genom att spränga en hotande meteorit och konfronteras nu med det finländska samhället, dess problem och olika individuella öden. Också här finns våldet och rasismen med i olika mer eller mindre häftiga former.

Teatteri Takomo har tillsammans med Teatteri Nirvana satt upp föreställningen Paratiisi, där invandrarpojken Joseph, som drabbats av inbördeskrig i sitt hemland, möter mobbningar i 1990-talets Joensuu.

Mera våld och vapenskrammel ramlar över publiken på Tammerfors Työväenteatteris stora scen som invaderats av komikerna David Collins och Shane Dundas från Australien med uppsättningen Don’t Explain. Bland annat bygger komikerna upp små berättelser – emellanåt via interaktiva samtal med någon i publiken som hittar på ett tema.

Läs mera i Huvudstadsbladet

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Mot en monokultur

04/08/2011 by Mediaklipp

Vad det är som binder ihop allt från laestadianska predikanter i Gällivare till sicilianska mafioson i Palermo förblir otydligt tills man betraktar värdena mot en förment muslimsk bakgrund. I den norska terroristens manifest talas det om kristna värderingar men uttryckligen inte i religiös utan enbart i kulturell mening.

För några år sedan betydde multikulturalitet hos oss att skolorna skulle tona ner eller eliminera de kristna religiösa traditionerna, i akt och mening att inte irritera muslimska invandrare. Förra minoritetsombudsmannen ville förbjuda kristna morgonandakter i radion eftersom muslimer inte hade något motsvarande. Ingetdera kravet ställdes av muslimer.

I vårt land har vi ett system för religionsundervisning som fyller alla krav på mänskliga rättigheter. Religion är definitivt en viktig komponent i muslimsk kultur. För en muslimsk ungdom är skolans religionsundervisning det enda stället där han eller hon så att säga på muslimska villkor med en kompetent lärare kan diskutera vad det vill säga att vara muslim i vårt land. Det är en form av positiv multikulturalism i praktiken.

Men en majoritet av våra grundskolrektorer säger att systemet är för dyrt och vill ersätta det med en gemensam faktaundervisining i religion.

Den västerländska monokulturens röster hörs från många håll. Rolf af Hällström

Läs mera i Kyrkpressen

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Inspirerande integrering

01/08/2011 by Mediaklipp

Genom flexibla nya utbildningsmetoder och bättre stödfunktioner ska projektet Delaktig i Finland effektivisera integrationen av invandrare.

I projektet projektet Delaktig i Finland deltar sjutton kommuner, vars integrationsarbete skiljer sig mycket från varandra. I Raseborg satsar man på personlig handledning, i Kust-Österbotten på virtuell utbildning.

Enligt Peter Kariuki, projektchef på Inrikesministeriet, är invandrarna i dag mer heterogena än någonsin.
– Det är utmanande att hitta modeller som passar för både högutbildade och icke läskunniga personer.

Tanken bakom pilotprojektet är att söka fram nya metoder speciellt för invandringens första skede och för personer som lätt blir utanför systemet, till exempel hemmamammor och unga som passerat läropliktsåldern. Projektet betonar språkets betydelse och strävar till att allt fler invandrare ska få stöd för att komma in i arbetslivet.

Utvecklingschef Eva Storgård är projektansvarig och tycker att närpesmodellen, som kännetecknas av det breda engagemanget, där hela samhället är involverat, kunde fungera som ett bra exempel.

Mer om projektets gång får vi höra på Kommunmarknaden 14–15.9.2011.

Läs mera på Finlands kommuntidning

Publicerad i7 Mediaklipp (RSS)

Vi vägrar vara tysta

01/08/2011 by ifisk

Tino Singh och Gerd-Peter Löcke är nöjda med marschen. IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke deltog med över 1000 andra personer i en fredlig demonstration för att visa de anhöriga i Norge sitt stöd och protestera mot hatprat och rasism. Demonstrationen ordnades huvudsakligen av Tino Singh som har indiska rötter. Hans organisation ”Mitt Finland är internationellt” hade informerat om marschen via sociala medier. Enligt Tino gjorde riksdagsvalet finländarna redan uppmärksamma på främlingsfientlighet och intresset för organisationen började öka kraftigt. Manifestationen i Helsingfors startade på Järnvägstorget klockan 15 och gick längs Mannerheimvägen till Finlandiaparken. Vid riksdagshuset höll Tino ett känslofullt tal på finska, engelska och svenska som togs emot med rasande applåder.

- Vi är här för att vi vill fredligt demonstrera för solidaritet, jämnmod och fred, samtidigt som vi tar avstånd från all hat och våld. Vad som har hänt i Norge visar att hat föder hat. Det är dags för dig att visa din sanna färg och visa i ett hurudant samhälle du vill leva i. Vi kan alla, var och en, med våra egna gärningar och val påverka i ett hurudant samhälle vi lever i. Det enda vi måst göra är att se oss själva i spegeln, och inte acceptera våldet. Genom att bryta tystnaden visar vi att vi inte är rädda, men inte heller accepterar det hat och våld som påvisats av somliga extremrörelser.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)