Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Identitet - en myt?

17/08/2011 av Gerd-Peter Löcke

På teatern Viirus träffade jag Enrico Stolzenburg. I Tyskland är han välkänd teaterdirektör. Utbildat på den klassiska linjen började han fokusera på moderna, aktuella texter. I nu sju år har han även samarbetet med olika kompositörer av ny experimentell musik. Han undervisar också vid teaterhögskolan i Helsingfors.

- När jag kom till Finland kunde jag inte förstå att det fanns finländare som talade ett annat språk än finska. Först när jag kom i kontakt med den svenskspråkiga teatervärlden, började jag förstå vilken kulturell rikedom det kan finnas med ett annat inhemskt språk.

Nu blev han intresserad av teamwork, hörde jag, ett arbete som går mycket längre än att ”sätta upp en pjäs på scenen”. Nu gäller det hela teamet. Han själv är med i mycket mera än att leda skådespelare och skådespelarna är med att bestämma konstnärliga och dramatiska aspekter.

- Viirus är en liten teater. Som tysk var jag inte van med ”talkoandan” som finns här. Här är det helt enkelt en fråga om finansiella resurser. Här är man inte van med de stora budgeterna som i Tyskland.

På Viirus regisserar Stolzenburg pjäsen ”Identitet - en myt”, som har skapats av hela teatergruppen: regissören, dramaturgen, tekniska personalen och skådespelarna. Gruppen har gett ut sig på ett hejdlöst improvisationsäventyr av infall, förvecklingar, absurditeter och realiteter. Publiken får delta i ett rastlöst lustspel där fem människor försöker berätta historien om hur de ärver en sommarstuga i Porkala, och vad som händer sen.

- Processen har varit lika viktigt som pjäsen själv. Resultatet är en ”nervös” komedi om individualister som gemensamt försöker överta en stuga i byn. Föreställningen går huvudsakligen på svenska, med finska och engelska inslag.

Pjäsen Identitet - en myt har förverkligats i samarbete med Helsingfors festspel och Riksteatern. På konstens natt har IFISK möjligheten att bekanta sig med både pjäsen och regissören. I en publikumsdialog kan vi ta reda på om identiteten är endast en myt eller den del i oss som bestämma vårt kulturella handlande.

Längd ca 2 h. Spelperiod 27.8-30.9. En del av publiken erbjuds textning på finska och engelska med en översättningsapplikation användbar i iPhone/iPod eller Android-mobiler t.o.m. 13.9.2011.

Mer information hittar du på http://www.viirus.fi eller http://www.facebook.com/teater.viirus

Gerd-Peter Löcke

3 Nyheter (RSS), 5 Lingva poetica (RSS)