Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Symboler signalerar våra drömmar

18/09/2010 av Elena Hellberg-Hirn

Elena Hellberg-Hirn Vad vi än gör så sänder vi signaler. Vare sig vi går i en kjol eller i byxor. Vad är manligt resp. kvinnligt? Det beror på. Men det är just det som symbolerna reder ut för oss. Konservativa klädkoder säger att män går i byxor ock kvinnor i kjöl. Det var sant ännu för femtio år sedan, men inte nu längre när kvinnorna alltmer erövrar manliga områden och kläder, bl.a byxan.

Men kjolen är äldre än byxan som klädesplagg. Präster går i kjol ännu, för att de följer den gamla klädtraditionen. Om kvinnorna erovrar manssymboler, så erövrar männen nu kvinnlighetens symboler. Eller vad sägs om rosafärgade kläder, smycken, kosmetik? Adliga män på 1700 talet bar ringar, spetsar, fjädrar, broderier... Det hela går ut på är att symboliskt markera SKILLNADEN. I status, klass, makt. Symboler än del av vår kultur.

Vad är då en symbol? Det är något konkret som står för något abstrakt. Som rosen för kärleken. Sambandet verkar ofta godtyckligt, men inte alltid.

Samma sak kan vara både symbol och signal. Ta t ex skägget. En signal för könsmognad och symbol för maskulinitet. Signal är enkel förbindelse typen ja-nej, som i trafiken. Symbol är mer komplicerat, kulturhistoriskt. Som knivar, vapen, cigaretter, hattar, bilar...

Manlighetssymboler är konservativa! De håller oss kvar i det förflutna. De är orealistiska på två sätt –
a) ingen man motsvarar idealet helt och hållet
b) den tiden som symbolen härstammar från är förbi.

Men symboler signalerar våra drömmar. De påverkar inte genom förnuftet utan genom känslorna.

Elena Hellberg-Hirn

Ur seminariet IFISK:s seminarium om erfarenheter av att leva som man i en kultur som inte nödvändigtvis har samma värderingar som den egna kulturen. Föreningsfestivalen 11.9.2010.
Se även:
Enkönade (mans-) grupper behövs (Bert Bjarland)
Om identitet och manligt-kvinnligt symbolspråk (Gunnar Hilén)
Ifisk-mannen på finlandssvensk kavalkad (Gerd-Peter Löcke)

4 Brännpunkt (RSS)