Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Ifisk-mannen på finlandssvensk kavalkad

18/09/2010 av Gerd-Peter Löcke

Bild 1: IFISK på festivalen 2010

Den sjätte upplagan av den finlandssvenska föreningsfestivalen samlade närmare femtio föreningar. Trots det blöta och mulna vädret var det inget fel på stämningen när den finlandssvenska föreningsfestivalen i Helsingfors. Festivalen inleddes på fredag med föreläsningar och studiegrupper Festivalen arrangerades i år av Finlandssvensk festivalförening och Finlands svenska ungdomsförbund.

Bild 2: Henrik Creutz, köper Gunnar Hiléns bokTyvärr håller föreningsfestivalen på att utvecklas mera till en organisationsmässa. IFISK var dock med både med bord på Narinkens torg och med en egen välbesökt workshop i Arbetets vänners hus. Seminariet handlade om erfarenheter av att leva som man i en kultur som inte nödvändigtvis har samma värderingar som den egna kulturen.
-Symboler påverkar inte genom förnuftet utan genom känslorna. Manlighetssymboler är konservativa. De håller oss kvar i det förflutna, berattade Prof. Elena Hellberg-Hirn.
”Man får anse denna tillställning som ett tillräckligt lyckat och givande inslag i den debatt man hoppas på att kunna fortsätta och fördjupa både på gräsrotsnivå och lite högre upp ... i maktens korridorer”, ansåg psykologen Gunnar Hilén.

Festivalen avslutades med en lyckad festmiddag på lördag, där bl a Elena Hellberg-Hirn, Gunnar Hilén och Gerd-Peter Löcke deltog. Festivalen arrangerades i år av Finlandssvensk festivalförening och Finlands svenska ungdomsförbund.

Bild 1: SFP:s kontaktchef i Helsingfors, Henrik Creutz, köper Gunnar Hiléns bok ”Barn är inte att leka med”.
Bild 2: Fvth Hans Ekblom, Gerd-Peter Löcke, Elena Hellberg-Hirn och Gunnar Hilén och Wilhelm Nouro.
Se även:
Enkönade (mans-) grupper behövs (Bert Bjarland)
Om identitet och manligt-kvinnligt symbolspråk (Gunnar Hilén)
Symboler signalerar våra drömmar (Elena Hellberg-Hirn)

3 Nyheter (RSS)