Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Enkönade (mans-)grupper behövs

18/09/2010 av Bert Bjarland

Mansgrupp En mansgrupp består av en grupp män som träffas regelbundet för att diskutera och höja sin medvetenhet om manlighet i allmänhet och sin egen i synnerhet. En mansgrupp diskuterar manlighet, genus, roller, jämställdhet, samhällsfrågor, jobb, mäns rättigheter. Den pratar om känslor, fördomar, attityder och mänskliga relationer. En mansgrupp jobbar med att lösa manlighetsrelaterade problem för att utvecklas som män.

En enkönad grupp behövs för att kunna dela och jämföra sina erfarenheter och känslor i en omgivning befriad från sexuella spänningar och könsbaserade förväntningar. För att lära sig hantera manlighetens ‘olidliga lätthet’ mast man förstå att jämställdhet inte enbart är en kvinnofråga.

Deltagandet i en mansgrupp kräver ett öppet sinnelag och ett genuint intresse för (sin) manlighet. Det krävs villighet och färdighet att diskutera, analysera och jobba med sin manlighet. Deltagarna godtar och följer gruppens etikettregler och arbetsmetoder.

Ifisks mångkulturella mansgrupp jobbar med att diskutera och jämföra egna erfarenheter av att leva som man i en kultur som inte nödvändigtvis har samma värderingar som den egna kulturen, manlighetens kulturella dimensioner i allmänhet och den egna manlighetens kulturella komponenter i synnerhet.

I den mångkulturella mansgruppen kan du dela dina erfarenheter av och känslor över att vara man med andra män. Du kan ta del av och lära av andra mäns erfarenheter och känslor samt bygga upp dina personliga behov och värderingar en global och månkulturell värld.

Bert Bjarland

Ur seminariet IFISK:s seminarium om erfarenheter av att leva som man i en kultur som inte nödvändigtvis har samma värderingar som den egna kulturen. Föreningsfestivalen 11.9.2010
Se även:
Symboler signalerar våra drömmar (Elena Hellberg-Hirn)
Om identitet och manligt-kvinnligt symbolspråk (Gunnar Hilén)
Ifisk-mannen på finlandssvensk kavalkad (Gerd-Peter Löcke)

4 Brännpunkt (RSS)