Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Om identitet och manligt-kvinnligt symbolspråk

17/09/2010 av Gunnar Hilén

 Gunnar HilénElena Hellberg-Hirn, Bert Bjarland och undertecknad ingick i den panel som hade äran att under några eftermiddagstimmar lördagen den 11.9 få samlas till en intellektuell och känslofylld kraftansträngning.

Detta ägde rum inom Arbetets Vänners lokal på Annegatan under Gert-Peter Löckes lättsamma ledning och introduktion till temat för dagen, "Den mångkulturella mannen (-s identitet ) ". Uppgiften bestod i att försöka sätta ord på det som invandrare och män/kvinnor i Finland många gånger tampas med angående könsroller och möjligheten/svårigheten att leva i ett nytt land. Evenemanget ingick som en av många programpunkter under Helsingfors` Föreningsfestivalsdagar samma helg.

De ca 20 åhörarna fick höra en både tankeväckande och tämligen fri presentation om identitet, mansgrupper och manligt-kvinnligt symbolspråk. Panelens åsikter om vart och ett av dessa ämnen stimulerade glädjande nog till en livlig debatt där representanter från flera olika invandrargrupper och nationaliteter deltog.

MattanEfter en kortare paus med förtäring följde så en teaterpjäs, Mattan, skriven av Fredrik Therman, framförd av densamme jämte hans kollega Bo-Eric Rosenqvist. Den väckte både skratt och allvarliga funderingar kring sådana stora ämnen som EU, miljöförstöring och NATO.

Till sist samlades vi karlar kvar på en "sittning" a´ la ´ mansgrupp, ledd av Bert Bjarland med mångårig erfarenhet av dylikt ledarskap. Samtidigt påannonserades nästa träff för en redan startad grupp på Dagmarsgatan i Helsingfors.

Man får anse denna tillställning som ett tillräckligt lyckat och givande inslag i den debatt man hoppas på att kunna fortsätta och fördjupa både på gräsrotsnivå och högre upp ... i maktens korridorer.

Se även:
Enkönade (mans-) grupper behövs (Bert Bjarland)
Symboler signalerar våra drömmar (Elena Hellberg-Hirn)
Ifisk-mannen på finlandssvensk kavalkad (Gerd-Peter Löcke)

3 Nyheter (RSS)