" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv augusti 2012

Brännpunkt

29/08/2012 by ifisk

Brännpunkt är namnet på sidan för medlemmarnas debattartiklar. Det ställs även högre språkliga krav på en debattartikel än på ett vanligt inlägg eller en insändare. Debattartikeln har som uppgift att upplysa och övertyga läsaren genom tydliga argument. Debattartiklar är vanligast i stater med demokrati, och utgår ofta från (parti)politik.


Publicerad i4 Brännpunkt (RSS)

Riskerar vi den europeiska freden?

29/08/2012 by Gerd-Peter Löcke

Det är två saker som Svenskfinland och den europeiska valutan har gemensam: sklerosen och sökandet efter en överlevnadsstrategi.

Skleros är en förhårdning av (kropps-) vävnader, som kan bero på inlagring av till exempel kalk. Både den finlandssvenska och den europeiska sklerosen är en följd av hårdare attityder och en förkalkning av systemet. Hur eurosklerosen står som grund för minoritetspressens överlevnadsstrategi diskuterade Finlands svenska publicistförbund på sitt traditionella seminarium på fredag.

Stefan Törnqvist och Carl Haglund
Nånstans där ute finns eurokrisens lösning, tycker Stefan Törnqvist och Carl Haglund. (frvth)

På lördagen däremot förde före detta EU-parlamentarikern Carl Haglund och euroskeptikern Stefan Törnqvist från Ålandsbanken tillsammans med den alerta publiken en het debatt kring de nya nationalistiska tendenserna i Finland med euron som utgångspunkt. Medan Törnqvist helst skulle se ett Europa med flytande valutor som motkraft till en växande grå marknad tyckte Haglund att Finlands välstånd är så mycket beroende av exporten att landet inte ensam kan lösa problemet. Enligt honom har endast Grekland fundamentala problem och Sydeuropa har stora problem, men själva euron har inga problem.
- Finlands högmod är nog frapperande. Vi har blivit bortskämda och tar för givet att det inte finns större problem. Vi ville inte bry oss om våra egna problem, till exempel skogsindustrin eller Nokia. Därför är det nog bättre att politikerna styr världen än finansmarknaden.

Eftersom det inte tycks finnas en plan B i Bryssel ansåg Törnqvist att man borde slänga ut södra Europa ur eurolandet och låter marknaden själv lösa problemet. Enligt honom kan en politisk lösning endast nås genom en stark politisk vilja.
- Men jag har ändå svårt att skylla på politikerna. Det är nog väljarna som inte riktigt bryr sig. Och när de bryr sig så med fel resultat, sade Törnqvist med hänvisning till sannfinländarna.

Enligt mig bedömer Törnqvist eurosklerosen dock i fel ordningsföljd. Det är just hans argumenterande som gynnar de radikala partierna mest. Därför måste vi blåsa av spelet innan det är för sent och inse att en gemensam valuta är ytterst viktigt för bevarandet av freden i Europa. Att avskaffa euron eller kasta ut vissa länder kan endast leda till fundamentala problem och till och med till krig. Så länge EG/EU har existerat har alla krig varit långt borta från det traditionella Västeuropa. Varför vill man riskera freden?

Publicerad i4 Brännpunkt (RSS)

Hangöseminariet och Villa Thalattas stenfot

23/08/2012 by ifisk

Cirka 25 journalister och andra gäster samlades på pensionatet Tellina i Hangö för att delta i Finlands svenska publicistförbunds traditionella seminariet som arrngerades i samarbete med Hangö sommaruni. För de internationella synpunkterna stod ifiskarna Elena Hellberg-Hirn och arbetsgruppens ordförande Gerd-Peter Löcke.

Magnus Hertzberg, Elena Hellberg-Hirn, Gerd-Peter Löcke
Svenska publicistförbundets ordförande, Magnus Hertzberg, Elena Hellberg-Hirn och IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke (fvth)

Som varje var seminariet på en ytterst hög nivå. Kring inledningar av bland andra försvarsminister Carl Haglund (SFP), Staffan Bruun, Susanna Ginman och Marianne Lyden (Hbl) samt YLE:s korrespondent i Bryssel, Dan Ekholm debatterades och diskuterades eurosklerosen och dess följder för minoritetspressens överlevnadsstrategi.

- Ett friskt inslag i seminarieprogrammet var lördagens livliga samtal kring Staffan Bruuns och Barbara Savolainens inlägg om fondvärldens indiskreta charm och dolda maktutövning, tyckte IFISK:s ordinariemedlem Elena Hellberg-Hirn som varit med förut.

- Privata kontakter kunde knytas och fördjupas även i samband med den obskyra publicistiska traditionen från åttitalet, där vinglaset höjs vin Villa Thalattas ”stenfot” eller på kvällssupén, ansåg IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke som även är medlem i Svenska publicistförbundet.

För arrangemanget stod Svenska publicistförbundets ordförande, Magnus Hertzberg.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Funderande och avvägande är ute

05/08/2012 by Gunnar Hilén

Ända sedan jag kom till Finland för 24år sedan har jag skrivit och talat mig varm för omsorg av den lilla människan, barnet, och människans känsloliv. Och sedan min bok Barn är inte att leka med publicerades har jag mest fokuserat på betydelsen av att barn växer upp på dagis i stället för hemma hos en ”mammande” förälder. Det har i princip känts som att framför en mur och dunka huvudet blodigt mot densamma.

Gunnar Hilén De senaste åren som psykolog, terapeut, handledare, mentor och föreläsare har varit tunga då människor alltmer sökt sig till lättare och snabbare lösningar på sina komplicerade livsproblem eller ”snabba ryck och enkla lösningar ... är inne ... funderande och avvägande är ute” som HBL-kolumnisten Mirjam Kalland uttryckte det så tydligt.

I min bok berättar jag vad jag tror skulle hända då man har sönder familjen. Man kan sammanfatta det med ”mental katastrof”. Den är på väg men den syns inte än i sin fulla kraft eftersom människan, den anpassningsbara människan hittat ett nytt sätt att tillfälligtvis skjuta upp den sista existentiella krisen. Genom att avstå från en livslång kärlekspartner. En hund och ett arbete att ”älska” är alternativet.

Att inte få stanna hemma som barn och lära sig brottas med oliktänkande och konflikter, med trygga föräldrar, gör det i praktiken omöjligt att senare kunna stå ut med det annorlunda. Dagstiden är väl bortträngd och behandlas inte i den allmänna debatten. I stort sett alla är med om den och det blir en ovidkommande sanning. Med livslång och global effekt. Sverige och Finland tänker olika vad gäller vården. Svenskarna är tyvärr ännu mer långt hunna i den ensammes konst att överleva.

Nu väntar ett intressant arbete på ett psykoterapicentrum i Stockholm. Tro det eller inte men vi kommer där att få jobba med långa terapier, i lugn och ro, och utan att föra journal på dator. Vi skriver dem för hand. ”Ni som är utbildade i detta viktiga yrke ska få koncentrera er på det ni kan bäst” är det sagt.

Tack för den gemensamma tiden. Finland är ett bra land. Som kan blir bättre.

Gunnar Hilén

PS: Artikeln publicerades i HBL som insändare

Publicerad i4 Brännpunkt (RSS)