Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Riskerar vi den europeiska freden?

29/08/2012 av Gerd-Peter Löcke

Det är två saker som Svenskfinland och den europeiska valutan har gemensam: sklerosen och sökandet efter en överlevnadsstrategi.

Skleros är en förhårdning av (kropps-) vävnader, som kan bero på inlagring av till exempel kalk. Både den finlandssvenska och den europeiska sklerosen är en följd av hårdare attityder och en förkalkning av systemet. Hur eurosklerosen står som grund för minoritetspressens överlevnadsstrategi diskuterade Finlands svenska publicistförbund på sitt traditionella seminarium på fredag.

Stefan Törnqvist och Carl Haglund
Nånstans där ute finns eurokrisens lösning, tycker Stefan Törnqvist och Carl Haglund. (frvth)

På lördagen däremot förde före detta EU-parlamentarikern Carl Haglund och euroskeptikern Stefan Törnqvist från Ålandsbanken tillsammans med den alerta publiken en het debatt kring de nya nationalistiska tendenserna i Finland med euron som utgångspunkt. Medan Törnqvist helst skulle se ett Europa med flytande valutor som motkraft till en växande grå marknad tyckte Haglund att Finlands välstånd är så mycket beroende av exporten att landet inte ensam kan lösa problemet. Enligt honom har endast Grekland fundamentala problem och Sydeuropa har stora problem, men själva euron har inga problem.
- Finlands högmod är nog frapperande. Vi har blivit bortskämda och tar för givet att det inte finns större problem. Vi ville inte bry oss om våra egna problem, till exempel skogsindustrin eller Nokia. Därför är det nog bättre att politikerna styr världen än finansmarknaden.

Eftersom det inte tycks finnas en plan B i Bryssel ansåg Törnqvist att man borde slänga ut södra Europa ur eurolandet och låter marknaden själv lösa problemet. Enligt honom kan en politisk lösning endast nås genom en stark politisk vilja.
- Men jag har ändå svårt att skylla på politikerna. Det är nog väljarna som inte riktigt bryr sig. Och när de bryr sig så med fel resultat, sade Törnqvist med hänvisning till sannfinländarna.

Enligt mig bedömer Törnqvist eurosklerosen dock i fel ordningsföljd. Det är just hans argumenterande som gynnar de radikala partierna mest. Därför måste vi blåsa av spelet innan det är för sent och inse att en gemensam valuta är ytterst viktigt för bevarandet av freden i Europa. Att avskaffa euron eller kasta ut vissa länder kan endast leda till fundamentala problem och till och med till krig. Så länge EG/EU har existerat har alla krig varit långt borta från det traditionella Västeuropa. Varför vill man riskera freden?

4 Brännpunkt (RSS)