Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Lucia hjälper och stöder utsatta barn

13/12/2010 av Gerd-Peter Löcke

För tredje året i rad samlar Folkhälsan via luciainsamlingen in medel för att stöda barn som upplever våld i sina hem. Tiotusentals barn ser och utsätts för våld i sina egna familjer. För barn innebär det en katastrof då våldet plötsligt exploderar i hemmet. Tilliten rycks undan och familjen är inte längre den trygga plats som ett barn behöver. Luciainsamlingen startades 1949 på Folkhälsans initiativ.

Enligt legenden var Lucia en ädel jungfru i Syrakusa, som skänkte bort sin brudskatt till fattiga kristna, vilket förargade hennes trolovade som angav henne som kristen. Hon dog martyrdöden den 13 december år 304.

Att Lucia är så populärt i Finland beror påen gammal nordisk folksed där ”lussenatten” var den natt då allt arbetet skulle vara gjort innan vinterdvalan. Men övernaturliga krafter var verksamma. Det man fruktade mest var ”lussefala” eller lussefärden, en ryttarskara som sprängde fram högt uppe i luften. På morgonen blev en av husets kvinnor ”Lusse” och bjöd de andra på hembakat bröd. Traditionen med ljuskronan infördes i Sverige på 1800-talet. Den första officiella vitklädda Lucian korades 1928. Två år senare, 1930, ordnades det första luciatåget i Helsingfors.

Mirella Uddström från Borgå har valts till Finlands lucia år 2010. Men olika lucior finns i många dagissarna eller skolorna. År 2009 valdes muslimska Abir Waked till Östnylands lucia. Också IFISK hade sin egen Lucia. Tillsammans med eleverna från Arbis kurs Intensive Swedish for Foreigners valdes Silva Stretovich från St. Petersburg till den första internationella Lucian i Finland.

Läs mera om Lucia

Finlands första internationella Lucia
Abir Waked en sann ljusbärerska
Lucia - legend och historia

3 Nyheter (RSS)