" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv december 2011

POETRY JAM @ JANGVA

11/12/2011 by ifisk

Projektet Lingva poetica deltog i Poetry Jam på Galleria Jangva lördagen 3 november. Programmet var trespråkigt (engelska, finska och svenska). Evenemanget hade denna gång ett stark svenskt inslag. I synnerhet Malin Jakobsson och Joakim Gullander från Stockholm gjorde ett djupt intryck på publiken.

Joakim Gullander och Malin Jakobsson
Joakim Gullander och Malin Jakobsson

Kroppsspråket var en helt annat och de visste vad de kan. Gerd-Peters favorit var Malin, som hade ett proaktivt sätt att framträda, emedan Joakim företrädde den manisk destruktiva linjen, som också vår medlem Gunnar Hilén är inne på. Malin inlägg var helt enkelt oväntad. Gerd-Peter blev mycket inspirerad av kroppsspråkets stora skillnader mellan Finland, Sverige och Tyskland/England att han uppträdde spontant med pjäsen ”Body Language” som alltså blev skriven och hade premiär under kvällen.

Gunnar Hilén och Harri Hertell
Gunnar Hilén och Harri Hertell. Foto: ifisk

Kvällens presentatör var Harri Hertell från Helsinki Poetry Connection. Vi vill fördjupa samarbete med organisationen och kommer i fortsättningen ha möjlighet att delta i själva tävlingen.

I ett trevlig kaffeatmosfär var det lätt att omgås med andra och festa på ett ”litterärt” sätt.

Publicerad i5 Lingva poetica (RSS)

Invandrare aktiva entreprenörer

11/12/2011 by ifisk

Antalet invandrare som grundar egna företag har ökat kraftigt under 2000-talet. Speciellt mycket har det kvinnliga företagandet ökat, delvis av tvång eftersom arbetsmarknaden är svår, påstårs i en undersökning av Nylands förbund.

källa: Nylands Förbund

Under de tre senaste åren har företagare av utländsk härkomst grundat omkring 900 företag endast i Nyland. Därmed har invandrare varit betydligt aktivare än finländarna. En av orsakerna kan vara att det annars känns svårt få jobb som invandrare. Bäst på arbetsmarknaden klarar sig invandrare från ett annat EU-land, men även folk från Nordamerika och Kina. Sämst klarar sig arbetssökande från Somalia, Iran och Irak.

källan: Nylands förbund Fast situationen har blivit en aning bättre de senaste åren så är den fortfarande dyster. Positivt kanske att kvinnornas andel bland entreprenörer med invandrarbakgrund har ökat kraftigt. Många av dem har gott en kurs i företagande och efter några år praktik grundat eget företag.
- Det gäller att inte stirra sig blind på utbildning, utan att ta fasta på vad man kan. Men även viljan att lyckas krävs, säger Nicole Saaris från Nederländarna i en intervju med HBL.

Att hjälpa invandrare och andra utlänningar att anpassa sig och hitta rätt i (svenskt) Finland är definitivt ett växande behovsområde, som IFISK ska bevaka i framtiden.

Publicerad i8 Samhälle (RSS)

Vet du vad som händer i vår by just nu?

05/12/2011 by Jan Tunér

”Salam alaykum! Hur mår du? Är din hälsa god? Hur mår din familj?” Så hälsar vi på varandra i min by. Jag heter Ali (ett fingerat namn) och är fem år.

Anki och Jan Tunér

Anki och Jan Tunér

Jag bor med min familj i byn Kaji Mazar(Sneda Byn). Man kommer hit på smala vägar och över ett brant bergpass. Byn ligger nere i en dal och runt omkring finns det höga berg. Där brukar min store bror vakta byns får.

Vet du vad som händer i vår by just nu? En vit jeep kom en dag till byn och några tanter ville träffa oss barn. Sen dess har vi samlats ett par gånger. Vi har fått lära oss att tvätta händerna efter att ha varit på toaletten. Sådant har vi aldrig talat om hemma. Förresten så hade vi inte ens en toalett i vår by för ett år sedan! Nu har många familjer en egen toalett utanför huset.

Jag tycker att det är roligt att samlas med alla barn. Tantarna kallar det ”barn-till-barn”-kursen. En av tanterna kommer från ett annt land. Hon pratar lite underligt, men för det mesta förstår jag vad hon säger. De andra tanterna kommer från byn Lal och talar hazaragi precis som vi i vår by. Ibland har tanterna handdockor. De berättar för oss hur vi ska hålla oss friska. Det bästa är när vi får spela teater! Vi har till exempel fått vara flugor och visa hur de sprider sjukdomar.

Min pappa säger att han aldrig i hela sitt liv borstat tänderna – nu har vi barn lärt oss att borsta tänderna varje dag. Då håller våra tänder längre och vi får inte så ont i dem.

Mamma och pappa är glada för att de här utlänningarna har hjälpt oss på många olika sätt. Tänk att vi nu har rent rinnande vatten mitt i byn! Det är härligt att skölja ansiktet med friskt vatten. Förut fick jag och min lillasyster gå högt upp längs berget till en källa för att hämta dricksvatten. Det var så tungt och jobbigt. Men nu har några män från Lal hjälpt våra pappor att sätta ner rör i jorden, och så kommer vattnet direkt ner till vår by!

För det mesta äter vi nan (bröd) och lök och dricker te. Ibland har vi ris och ibland potatis. Mamma har just fått lära sig hur man lagar chips. Vi tycker det var jättegott! Någon gång får vi fårkött. När vi fick rent vatten i byn slaktade männen ett får för att fira den händelsen. Alla familjer i byn fick en bit kött den dagen.

Det tar mer än en timme för mig att gå till skolan. I första klass får vi lära oss läsa och skriva dari. Det är svårt, tycker jag, för hemma pratar vi hazaragi. I vintras lärde sig också mamma läsa. Hon var på en kurs tillsammans med kvinnor från andra byar. De tyckte det var lätt för de fick lära sig på hazaragi.

Igår och inatt snöade det över hela Hazaradjat. Mamma ochpappa är mycket oroliga. Det har just varit skördetid och på många ställen har man inte unnit tröska säden och ta in den från fälten. Nu har säden blivit våt ... Hur ska de gå för oss i vinter?

Text: Jan & Anki Tunér
Foto: IFISK

Bytvecklingsprojekt i Lal

Hazaradjat, ”hazarernas land”, i centrala Afghanistan är ett bergigt område. Hazarerna är fattiga och ansesvara längst ner på samhällsstegen. De livnär sig främst av jordbruk och fårskötel. Genon byutvecklingsprojektet Comminity Develpment Projekt (COP) i Lalstöder MKF flera byars utvecklingcså att människornas basbehov ska kunnad. tllgodoses. Utvecklingsarbete fokuserar på hälso- och sjukvård, utbildning och ekonomisk utveckling. Arbetet görs i samråd med byborna. Exempelvis håller man kurser ombarnafödande, man gräver brunnar samt bygger skolor och toaletter runtom i området.

Missionskyrkan i Finland (MKF) består av 17 självständiga församlingar som finns på olika orter i Svenskfinland. MKF bedriver också ett vidsträckt utlandsarbete världen över.

Publicerad i5 Lingva poetica (RSS)

Ahmed Hassan ny ordförande för Svensk Ungdom i Helsingfors

01/12/2011 by Ordförande

Med Ahmed Hassan tar en ordförande med invandrarbakgrund över SU i Helsingfors.

Svensk Ungdom i Helsingfors har på sitt höstmöte den 23.11.2011 valt en ny styrelse och ordförande för verksamhetsåret 2012. Ahmed, som är 27 år gammal, är aktiv både inom Svenska folkpartiet och i Svensk Ungdom. Han sitter bland annat i styrelserna för Sfp:s integrationspolitiska utskott och Multicultural Finland. Också i IFISK-samband har han varit framme.
- Jag ser fram emot det nya verksamhetsåret. Vi har två spännande val på kommande som vi kommer att jobba hårt för. Jag vill speciellt arbeta för tolerans, mångfald och öppenhet i vårt samhälle.

Jag vill på det hjärtligaste gratulera Ahmed till hans nya uppdrag. Det gläder mig att se att se allt fler ”blattar” som delaktiga i samhället. Och valet stöder vårt motto för 2012: Svenskfinland - Mitt nya hemland.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

Uppdaterad: 06/04/2012 17:56

Publicerad i2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)