Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Invandrare aktiva entreprenörer

11/12/2011 av ifisk

Antalet invandrare som grundar egna företag har ökat kraftigt under 2000-talet. Speciellt mycket har det kvinnliga företagandet ökat, delvis av tvång eftersom arbetsmarknaden är svår, påstårs i en undersökning av Nylands förbund.

källa: Nylands Förbund

Under de tre senaste åren har företagare av utländsk härkomst grundat omkring 900 företag endast i Nyland. Därmed har invandrare varit betydligt aktivare än finländarna. En av orsakerna kan vara att det annars känns svårt få jobb som invandrare. Bäst på arbetsmarknaden klarar sig invandrare från ett annat EU-land, men även folk från Nordamerika och Kina. Sämst klarar sig arbetssökande från Somalia, Iran och Irak.

källan: Nylands förbund Fast situationen har blivit en aning bättre de senaste åren så är den fortfarande dyster. Positivt kanske att kvinnornas andel bland entreprenörer med invandrarbakgrund har ökat kraftigt. Många av dem har gott en kurs i företagande och efter några år praktik grundat eget företag.
- Det gäller att inte stirra sig blind på utbildning, utan att ta fasta på vad man kan. Men även viljan att lyckas krävs, säger Nicole Saaris från Nederländarna i en intervju med HBL.

Att hjälpa invandrare och andra utlänningar att anpassa sig och hitta rätt i (svenskt) Finland är definitivt ett växande behovsområde, som IFISK ska bevaka i framtiden.

8 Samhälle (RSS)