" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv november 2011

Traditionell Nyländska författarmatiné

27/11/2011 by ifisk

Gladys Okocha-Löcke, Christina Korkman besökte den traditionella Nyländska författarmatinén som ordnades av Nylands litteraturförening i samarbete med Helsingfors Arbis.

Gladys Okocha-Löcke, Christina Korkman och Gerd-Peter Löcke
Gladys Okocha-Löcke, Christina Korkman, Gerd-Peter Löcke

I Arbis festsal intervjuades Claes Andersson, Henrika Andersson, Mårten Westö, Nalle Valtiala och Robin Valtiala av Gunborg Gayer om hur det är att höra till en skrivande familj. Under pausen presenterade IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke, styrelsemedlem i litteraturföreningen, sina svensk- och tyskspråkiga publikationer I aulan.

Efter kaffepausen diskuterar Annette Jansson barnlitteratur med Yvonne Hoffman som skriver historiska barn- och ungdomsböcker, Minna Lindeberg som skriver barnböcker om svåra ämnen och NyLitts ordförande Ursula Vuorenlinna som skriver tvåspråkiga barnböcker.

Publicerad i5 Lingva poetica (RSS)

Rasismen kan inte förklaras bort

21/11/2011 by Gerd-Peter Löcke

I HBL efterlyste Gunilla Malm enskilda människor som entydigt fördöma fula angrepp och diskriminerade jargong i alla sammanhang och alla former.

Gerd-Peter Löcke Den 19 november skriver Gunilla Malm i HBL att president Tarja Hallonen vill uppmanar oss att våga försvara offer för rasism i vardagen. Fast det är uttryckt enkelt och klart i Finlands grundlag att "ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse åsikt, hälsotillstånd eller handikapp eller av någon annan orsak som gäller hans eller hennes personlighet," så tycks det ändå ofta gälla djungelns låg som om vi hade fått vår korta stund på jorden för att trycka ner och dra krokben för varandra?

Malm tycker att olika försök och processer för nolltolerans mot intolerans är sorglustigt och hjälplösa. Enligt henne behövs det enskilda människor som entydigt fördöma fula angrepp och diskriminerade jargong i alla sammanhang och alla former, också under skämtets försåtliga täckmantel.

Hon hänvisar tysta våldet som en överslätande attityd, där man kan trampa på människor med omgivningens välsignelse. För att tiga är samtycke, undanfallenhet är samvetslös lättja och brist på omtanke.

Också vi i IFISK vet att rasismen inte kan förklaras bort, slätas över eller tigas ihjäl. Däremot har vi visat i över tio år hur den kan motarbetas genom öppen kommunikation, ett sätt som också Malm efterlyser. Inte i fina festtal eller opraktiska antimobbningsprogram, utan i praktiken och i vardagen.

Tack Gunilla att du gav oss hopp i våra hjärtan.

Gerd-Peter Löcke

Publicerad i4 Brännpunkt (RSS)

IFISK:s höstmöte på Arbis i Helsingfors

21/11/2011 by Ahmed Hassan

Gerd-Peter Löcke Den 17 november godkände arbetsgruppen verksamhetsplanen och budgeten för år 2012 enligt ansökan till Svenska kulturforumet. Arbetsgruppen har budgeterat 8476 € för arbetsgruppens olika projekt.

Årets motto är ”Svenskfinland - Mitt nya hemland”. Också under verksamhetsåret 2012 står delaktigheten och integreringen av invandrare med svenska som kontaktspråk i mittpunkten av vår verksamhet. Det svenska språket är fortfarande utgångspunkten arbetsgruppens verksamhet.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)