Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Rasismen kan inte förklaras bort

21/11/2011 av Gerd-Peter Löcke

I HBL efterlyste Gunilla Malm enskilda människor som entydigt fördöma fula angrepp och diskriminerade jargong i alla sammanhang och alla former.

Gerd-Peter Löcke Den 19 november skriver Gunilla Malm i HBL att president Tarja Hallonen vill uppmanar oss att våga försvara offer för rasism i vardagen. Fast det är uttryckt enkelt och klart i Finlands grundlag att "ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse åsikt, hälsotillstånd eller handikapp eller av någon annan orsak som gäller hans eller hennes personlighet," så tycks det ändå ofta gälla djungelns låg som om vi hade fått vår korta stund på jorden för att trycka ner och dra krokben för varandra?

Malm tycker att olika försök och processer för nolltolerans mot intolerans är sorglustigt och hjälplösa. Enligt henne behövs det enskilda människor som entydigt fördöma fula angrepp och diskriminerade jargong i alla sammanhang och alla former, också under skämtets försåtliga täckmantel.

Hon hänvisar tysta våldet som en överslätande attityd, där man kan trampa på människor med omgivningens välsignelse. För att tiga är samtycke, undanfallenhet är samvetslös lättja och brist på omtanke.

Också vi i IFISK vet att rasismen inte kan förklaras bort, slätas över eller tigas ihjäl. Däremot har vi visat i över tio år hur den kan motarbetas genom öppen kommunikation, ett sätt som också Malm efterlyser. Inte i fina festtal eller opraktiska antimobbningsprogram, utan i praktiken och i vardagen.

Tack Gunilla att du gav oss hopp i våra hjärtan.

Gerd-Peter Löcke

4 Brännpunkt (RSS)