" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv oktober 2011

Hazarer i Afghanistan

30/10/2011 by ifisk

Tillsammans med gospelkören His Master’s noise och Andreaskyrkan bjöd Jan och Anki Tuner på en välgörenhetskonsert till förmån till fattiga i centrala Afghanistan, långt borta från krigs- och våldshandlingarna. Också Gerd-Peter Löcke hjälpte med.

Gerd-Peter Löcke hade nöjet att sälja över 100 konsertbiljetter samlades i Andreaskyrkan för att lyssna till gospelkören His Master’s Noise fina låter. Konsertens höjdpunkter var den traditionella sängen Down By The Riverside och Hezekiah Walkers Souled Out. I pausen kunde vi bekanta oss med Jans och Ankis bilder och berättelser från Hazaradjat i centrala Afghanistan.

Distriktet Lal wa Sardjangal ligger ca 2700-3900 meter över havet och har 150.000 invånare. Av dem har endast 16 % tillgång till rent vatten och endast 3 % av kvinnorna kan läsa. Mest oroväckande är dock den höga mortaliteten bland barn. 40 % av alla barn dör innan de nått fem års ålder.

För tillfället engagerar sig Jan och Anki i byutvecklingsprojektet CDP (Communiti Development Projekt). Hazarerna bor i otillgängliga områden dit det tar minst två dygn att resa med bil från huvudstaden Kabul. De är till de fattigaste i landet och står längst ned på samhällsstegen. Jan (och Anki) samarbetar med byråden, som består av både män och kvinnor) för att kartlägga bybornas basbehov. Genom att lära sig att läsa sitt eget modersmål utökar kvinnornas självförtroende enormt.

Och eftersom i synnerhet barnmorskor har lät sig hur viktigt det är att tvätta händerna innan förlossningen och att använda helst sterila redskapen har de kunnat rädda många nyföddas och föderskors liv.

Utrikesministeriet stöder projektet och anser att medborgarorganisationerna är ett bra komplement till det statliga biståndet.Vill du hjälpa med att stöda Jans och Ankis byutvecklingsprojekt kan du bekanta dig med sajten www.missionskyrkan.fi eller www.iam-afghanistan.org.

Gerd-Peter Löcke

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Eva Biaudet vill bli president

23/10/2011 by ifisk

”Yes we can” anförde en modig kandidat med hänvisning till Barack Obamas kampanj. Hon målar upp ett annorlunda Finland, ett land och en värld som är värd att leva i.

Eva Biaudet
De stående ovationerna ville nästan aldrig ta slut. Foto: ifisk

De stående ovationerna ville nästan aldrig ta slut när Finlands minoritetsombudsman Eva Biaudet hade hållit sitt linjetal i Academill i Vasa. 175 delegater var med när hon nominerades som väntat till SFP:s presidentkandidat på partiets extra partidag. Bland delegaterna var bland annat IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke, Amina Arnautovic, Ahmed Hassan och Silja Borgarsdottir Sandelin.

Eva Biaudet vill skapa ett modigt Finland där alla behandlas lika och ingen lämnas utanför. Som president vill hon arbeta för mer empati, jämlikhet och öppenhet.
- Mitt beslut att ställa upp i presidentvalet bygger på att jag har en egen agenda för Finland. I mitt Finland lämnas ingen utanför. I mitt Finland ska även de tas på allvar som känner oro inför framtiden, sade Biaudet i Vasa.

Enligt Biaudet kan en president med stort hjärta och stark vilja verka för att minska även deras rädslor. I sitt linjetal tog hon tydligt avstånd från de protektionistiska värderingar som vuxit fram i tider av ekonomisk ovisshet.

Biaudet har varit med i politiken i 20 år. Bland invandrade är hon känt som minister och politiker som vågar prata om saker. Hon har alltid tagit avstånd från all form av rasism och hat. För henne är fredsarbete grunden för Finlands samarbete med andra länder.
- Att bygga upp nya murar är inte rätt för Finland, sade Biaudet.

Eva Biaudet lägger ribban högt. Det återstår att se om galluppfavoriten Sauli Niinistö (saml.) Kan svara på den enda kvinnliga presidentkandidatens utmaningar. Allting kan hända om Niinistö och Biaudet möts i andra omgången.

Presidentvalet äger rum den 22 januari 2012 med en eventuell andra omgång den 5 februari samma år.


Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Måndagssällskapet

06/10/2011 by ifisk

Ifisks ny diskussionsgrupp startadeden 4 oktober på Fredshemmet i Helsingfors. Temat var konspirationsteorier om 9/11.

Måndagssällskapet  Ordförande Gerd-Peter Löcke hälsade välkomna en handfull gäster som diskuterade konspirationsteorier med Mikael Böök och Ernst Mecke som inledare.

Fil. mag. Mikael Böök var tidigare studieledare vid Folkets bildningsförbund. Böök Introducerade David Ray Griffins om 9/11, sammansvärjningar och om sanningssökandet. Ernst Mecke ställde svårafrågor: Varför förbigick 9/11-kommissionen det som hände med WTC-7? Träffades Pentagon verkligen av en Boing 757? Blev det fjärde planet nedskjutet? Diskussionen var som väntad både intressant och häftig.

Måndagssällskapet ska fortsätta de 24 kl 17:30 på Dagmarsgatan 13 B 7 i Helsingfors. Fast vår arbetsspråk är svenska kan även tyska, engelska och finska användas som diskussionsspråk.

Vid behov kontakta Fredrik Therman, fredman@welho.com eller +35895414147.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)