Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Eva Biaudet vill bli president

23/10/2011 av ifisk

”Yes we can” anförde en modig kandidat med hänvisning till Barack Obamas kampanj. Hon målar upp ett annorlunda Finland, ett land och en värld som är värd att leva i.

Eva Biaudet
De stående ovationerna ville nästan aldrig ta slut. Foto: ifisk

De stående ovationerna ville nästan aldrig ta slut när Finlands minoritetsombudsman Eva Biaudet hade hållit sitt linjetal i Academill i Vasa. 175 delegater var med när hon nominerades som väntat till SFP:s presidentkandidat på partiets extra partidag. Bland delegaterna var bland annat IFISK:s ordförande Gerd-Peter Löcke, Amina Arnautovic, Ahmed Hassan och Silja Borgarsdottir Sandelin.

Eva Biaudet vill skapa ett modigt Finland där alla behandlas lika och ingen lämnas utanför. Som president vill hon arbeta för mer empati, jämlikhet och öppenhet.
- Mitt beslut att ställa upp i presidentvalet bygger på att jag har en egen agenda för Finland. I mitt Finland lämnas ingen utanför. I mitt Finland ska även de tas på allvar som känner oro inför framtiden, sade Biaudet i Vasa.

Enligt Biaudet kan en president med stort hjärta och stark vilja verka för att minska även deras rädslor. I sitt linjetal tog hon tydligt avstånd från de protektionistiska värderingar som vuxit fram i tider av ekonomisk ovisshet.

Biaudet har varit med i politiken i 20 år. Bland invandrade är hon känt som minister och politiker som vågar prata om saker. Hon har alltid tagit avstånd från all form av rasism och hat. För henne är fredsarbete grunden för Finlands samarbete med andra länder.
- Att bygga upp nya murar är inte rätt för Finland, sade Biaudet.

Eva Biaudet lägger ribban högt. Det återstår att se om galluppfavoriten Sauli Niinistö (saml.) Kan svara på den enda kvinnliga presidentkandidatens utmaningar. Allting kan hända om Niinistö och Biaudet möts i andra omgången.

Presidentvalet äger rum den 22 januari 2012 med en eventuell andra omgång den 5 februari samma år.


3 Nyheter (RSS)