Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Hazarer i Afghanistan

30/10/2011 av ifisk

Tillsammans med gospelkören His Master’s noise och Andreaskyrkan bjöd Jan och Anki Tuner på en välgörenhetskonsert till förmån till fattiga i centrala Afghanistan, långt borta från krigs- och våldshandlingarna. Också Gerd-Peter Löcke hjälpte med.

Gerd-Peter Löcke hade nöjet att sälja över 100 konsertbiljetter samlades i Andreaskyrkan för att lyssna till gospelkören His Master’s Noise fina låter. Konsertens höjdpunkter var den traditionella sängen Down By The Riverside och Hezekiah Walkers Souled Out. I pausen kunde vi bekanta oss med Jans och Ankis bilder och berättelser från Hazaradjat i centrala Afghanistan.

Distriktet Lal wa Sardjangal ligger ca 2700-3900 meter över havet och har 150.000 invånare. Av dem har endast 16 % tillgång till rent vatten och endast 3 % av kvinnorna kan läsa. Mest oroväckande är dock den höga mortaliteten bland barn. 40 % av alla barn dör innan de nått fem års ålder.

För tillfället engagerar sig Jan och Anki i byutvecklingsprojektet CDP (Communiti Development Projekt). Hazarerna bor i otillgängliga områden dit det tar minst två dygn att resa med bil från huvudstaden Kabul. De är till de fattigaste i landet och står längst ned på samhällsstegen. Jan (och Anki) samarbetar med byråden, som består av både män och kvinnor) för att kartlägga bybornas basbehov. Genom att lära sig att läsa sitt eget modersmål utökar kvinnornas självförtroende enormt.

Och eftersom i synnerhet barnmorskor har lät sig hur viktigt det är att tvätta händerna innan förlossningen och att använda helst sterila redskapen har de kunnat rädda många nyföddas och föderskors liv.

Utrikesministeriet stöder projektet och anser att medborgarorganisationerna är ett bra komplement till det statliga biståndet.Vill du hjälpa med att stöda Jans och Ankis byutvecklingsprojekt kan du bekanta dig med sajten www.missionskyrkan.fi eller www.iam-afghanistan.org.

Gerd-Peter Löcke

3 Nyheter (RSS)