" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv juli 2012

Ahmed Hassan om Helsingfors

30/07/2012 by ifisk

Det är roligt att se hur den andra generationen skiljer sig från första generationen invandrare. De har finska kompisar och en finländsk mentalitet, berättade Ahmed Hassan i HBL om ”sitt Helsingfors”.

Ahmed Hassan Som nioåring flydde Ahmed Hassan tillsammans med sin mamma och sina syskon från Somalia. Enligt honom har det internationella samfundet äntligen fått upp ögonen för krisen i Somalia och jobbar för att få till stånd en bra regering. De flesta av hans egna minnen från Somalia har ett vackert skimmer över sig. Fast han drömmer om att någon gång kunna åka tillbaka på besök så vet han inte hur han skulle hjälpa dem som vill ha hans hjälp.

Efter tre år i London återvände Ahmed till Helsingfors 2009 trots att staden kändes mera mångkulturellt. Under tiden i Storbritannien hade det främlingsfientliga klimatet i Finland hårdnat, i synnerhet under riksdagsvalet 2011. Ahmed tycker dock att klimatet förbättrades på nytt efter presidentvalet. Nu vill han själv aktivt vara med i politiken. Hans dröm är att bli riksdagsledamot eller partitjänsteman.
- Här har jag bättre möjligheter att påverka och politiken ger mig energi.

Fast Ahmed anser att Finland behöver fler politiker med invandrarbakgrund, vill han själv inte betraktas som invandrarpolitiker utan som en finländsk politiker (med invandrarbakgrund). Faktorn att alltför få inser att invandrare är en resurs på arbetsmarknaden och inte ett hot oroar honom. Å andra sidan tycker han att det är roligt att se hur den andra generationen invandrare skiljer sig från första generationen, när de snarare har en finländsk mentalitet och finska kompisar.

En annan sak som oroar Ahmed är att det gjorts så svårt att integreras på svenska i huvudstadsregionen. Själv upplever han att det inte varit tungt att lära sig både svenska och finska. När han gick i skolan kallade hans somaliska vänner honom för den svensktalande pojken, fast de sinsemellan talade somali. Idag brukar den svensktalande pojken be invandrarna att studera (även) svenska. Efterfrågan finns enligt honom, men arbets- och näringsbyråerna ordnar inte svenskkurser för invandrare. Och skolorna borde enligt honom bli bättre på att inspirera de unga.
- Bara för att vi är invandrare betyder det inte att vi inte kan lära sig svenska också. För alla som kommer hit för ett bättre liv vill faktiskt jobba – inte sitta hemma. Och då kan det vara bra med båda inhemska språken.

Källa: HBL 17/7/2012 Hanna Rundell

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Roman Eremenko Finlands dyraste fotbollsspelare

27/07/2012 by ifisk

Bröderna Alexei jr och Roman Eremenko har följt i pappa Alexeis fotspår och blivit fotbollsproffs. Lillebror Sergei är nu 13 och spelar i Jaros juniorlag. Roman debuterade i Jaro i finländska ligan som 17-åring, värvades till Udinese och är idag Finlands största fotbollsstjärna.

Roman Eremenko Foto: Wikipedia

Liksom storebror Alexei Jr har Roman följt pappa Alexeis fotspår och blivit fotbollsproffs. Storebror var den förebilden för Roman hemma Jakobstad. Han hade visat att det är möjligt att förverkliga drömmen om proffskarriär i de stora ligorna i Europa. Också lillebror Sergei, 13 år, spelar hemma i Jaros juniorlag.

Under sommarsemestern försöker Roman alltid komma hem till Jakobstad. Han var tre år när familjen flyttade dit och det känns för honom att det livet började först här. Han kommer ihåg barndomssomrarna som han fördrivit för det mesta med fotbollen rullande mellan fötterna på olika gräsplaner.

Med 43 landskampar bakom hör han redan till de mera rutinerade spelarna i det finska landslaget. Nu väntar han på att möta nästa år Spanien, sommarens Europamästare.
- Det är otroligt kul att möta sådana spelare och se dem arbeta på närhåll.

Källa: HBL, 13/7/2012 Johan Svenlin

Publicerad i3 Nyheter (RSS)