Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Ahmed Hassan om Helsingfors

30/07/2012 av ifisk

Det är roligt att se hur den andra generationen skiljer sig från första generationen invandrare. De har finska kompisar och en finländsk mentalitet, berättade Ahmed Hassan i HBL om ”sitt Helsingfors”.

Ahmed Hassan Som nioåring flydde Ahmed Hassan tillsammans med sin mamma och sina syskon från Somalia. Enligt honom har det internationella samfundet äntligen fått upp ögonen för krisen i Somalia och jobbar för att få till stånd en bra regering. De flesta av hans egna minnen från Somalia har ett vackert skimmer över sig. Fast han drömmer om att någon gång kunna åka tillbaka på besök så vet han inte hur han skulle hjälpa dem som vill ha hans hjälp.

Efter tre år i London återvände Ahmed till Helsingfors 2009 trots att staden kändes mera mångkulturellt. Under tiden i Storbritannien hade det främlingsfientliga klimatet i Finland hårdnat, i synnerhet under riksdagsvalet 2011. Ahmed tycker dock att klimatet förbättrades på nytt efter presidentvalet. Nu vill han själv aktivt vara med i politiken. Hans dröm är att bli riksdagsledamot eller partitjänsteman.
- Här har jag bättre möjligheter att påverka och politiken ger mig energi.

Fast Ahmed anser att Finland behöver fler politiker med invandrarbakgrund, vill han själv inte betraktas som invandrarpolitiker utan som en finländsk politiker (med invandrarbakgrund). Faktorn att alltför få inser att invandrare är en resurs på arbetsmarknaden och inte ett hot oroar honom. Å andra sidan tycker han att det är roligt att se hur den andra generationen invandrare skiljer sig från första generationen, när de snarare har en finländsk mentalitet och finska kompisar.

En annan sak som oroar Ahmed är att det gjorts så svårt att integreras på svenska i huvudstadsregionen. Själv upplever han att det inte varit tungt att lära sig både svenska och finska. När han gick i skolan kallade hans somaliska vänner honom för den svensktalande pojken, fast de sinsemellan talade somali. Idag brukar den svensktalande pojken be invandrarna att studera (även) svenska. Efterfrågan finns enligt honom, men arbets- och näringsbyråerna ordnar inte svenskkurser för invandrare. Och skolorna borde enligt honom bli bättre på att inspirera de unga.
- Bara för att vi är invandrare betyder det inte att vi inte kan lära sig svenska också. För alla som kommer hit för ett bättre liv vill faktiskt jobba – inte sitta hemma. Och då kan det vara bra med båda inhemska språken.

Källa: HBL 17/7/2012 Hanna Rundell

3 Nyheter (RSS)