" /> " />


Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Arkiv januari 2012

De nyas råd forsätter

30/01/2012 by ifisk

Efter en kort tid av osäkerhet kan vi lyckats att övertyga Svenska YLE att De nyas råd i Radio Vegas serie Slaget efter tolv kan gå mot sitt tredje säsong. Efter Hans Sundquist och Johan Andersson från Sverige är det från och med den 30 januari 2012 finländaren Rikhard Husu som ledar debatten.

Gerd-Peter Löcke, Susan Haraldson, Rikhard Husu och Ilya Spiegel

Gerd-Peter Löcke, Susan Haraldson, Rikhard Husu och Ilya Spiegel

Uppdaterad: 25/02/2012 13:05

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

San Quentin och adrenalinet

21/01/2012 by ifisk

Susan Haraldson Redan i hemlandet USA började Susan Haraldson syssla med fängelseteater. En av de första spelplatserna, där den kristen teatergrupp uppträdde var San Quentin-fängelset med såväl livstids- som dödsdömda fångar.
– Det var en chock för mig, jag var bara i tjugoårsåldern. Alla galler! Och man skulle hela tiden kollas av vakter.

Också i de finska fängelserna är reglerna stränga. På förhand får hon inte veta något om fångarna vare sig om straffen eller om brotten. Dessutom är utrymmena små och rätt så otympliga. Mindre bekymrad är hon över publiken som består av interner med både brott och straff på nacken.
– Förstås är det inte en vanlig publik vi talar om. Därför är det viktigt för mig att visa glimtar ur verkligheten, ur livet.

I hennes arbvete med fåångarna är det viktigt visa respekt. Gör du det visar de respekt även för henne och hennes pjäs.
– Adrenalinet ökar som på vilken föreställning som helst. Det beror inte på att jag är rädd. Inte ens på San Quentin var jag rädd.

Själva pjäsen handlar om en ung tvivlande kvinna som av slumpen träffar en man på en bro. Mannen är besviken av samhället och redo att hoppa.
– Förutsättningar år olika hos olika människor. Vissa har familj och trygghet, för andra har livet varit tungt redan från början. Med mötet sker en ofrivillig krock mellan personer med helt olika bakgrunder, förklarar Haraldson.

Hoppas bara att ingen av oss hamnar på andra sida muren för att kunna se på pjäsen.

Läs hela artikeln i HBL här.

Publicerad i3 Nyheter (RSS)

Att vara så rädd för vad andra tycker

21/01/2012 by Ordförande

Rebecka Holm Rebecka Holm, 14, går i Botby högstadieskola i Helsingfors. Hon skrev en insändare till Hbl (17.1) om den öppna rasism som möter henne på gatorna.
- "Det hemskaste har alltid varit att bli verbalt anfallen medan en hel metrovagn full av vuxna sitter där och tittar på utan att göra någonting".

Det är inte ofta en ung kvinna med afrikanskt ursprung kommer ut och skriver hur det känns att bli verbalt attackerad i helsingforsmetron. Rebecka Holm, 14, som går i Botby högstadieskola i Helsingfors gjorde det genom en uppriktig insändare i HBL. Måhända hon som ”finländare” har det lite lättare än de som kommer hit först som vuxna.

Hon har tänkt på fenomenet rasism länge. Men det handlar om något som hon och hennes vänner har råkar ut för alltför ofta. Hon vill inte springa undan som den somaliska pojken som jagades av en nykter man som skrek "Jag skall döda dig, din negerjävel!” Pojken hade skämtat ljudligt med sina vänner.

Nu kunde vi dra slutsatsen att en ung pojke som har roligt med sina vänner definitivt störde den absoluta tystnaden som ska råda i metron. Han var ju inte ens berusad. Och en somalisk pojke har väl inte heller rätten att skämtas berusad. Detta är ett finländskt privilegium, den finländska heliga kon så att säga.

Det skrivs mycket om lottor och vad de har gjort för fosterlandet. Men den unga flickan kunde vara början till en Rebecca-rörelse som kan få till stånd mycket mera: Att ingen i vårt land behöver vara rädd för vad andra tycker. Inte pojkar som skämtar med kompisarna och inte heller flickor som endast vill åka hem från skolan.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

> Läs insändaren här.
> Läs intevjun med henne i HBL och kommentarer här.

Publicerad i2 Ordförandes hörn (RSS)

Gerd-Peter Löcke möter Tarek Omar

15/01/2012 by ifisk

”Hur integrerar man sig i en främmande kultur?”

Invandring och integration står i fokus då Kulturkontakt Nord ordnar årets inledningsevenemang den 25 januari. Den danske journalisten och författaren Tarek Omar besöker Finland och Kulturkontakt Nord på Kajsaniemigatan och möter Gerd-Peter Löcke, författare och ordförande för det internationella finlandssvenska kulturforumet.

Tarek Omar Författarafton
25 januari 2012 kl 18:00
Kulturkontakt Nord (tidigare Nifin)
Kajsaniemigatan 9, Helsingfors

Mera om författaraftonen på Facebook

Publicerad i5 Lingva poetica (RSS)