Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Att vara så rädd för vad andra tycker

21/01/2012 av Ordförande

Rebecka Holm Rebecka Holm, 14, går i Botby högstadieskola i Helsingfors. Hon skrev en insändare till Hbl (17.1) om den öppna rasism som möter henne på gatorna.
- "Det hemskaste har alltid varit att bli verbalt anfallen medan en hel metrovagn full av vuxna sitter där och tittar på utan att göra någonting".

Det är inte ofta en ung kvinna med afrikanskt ursprung kommer ut och skriver hur det känns att bli verbalt attackerad i helsingforsmetron. Rebecka Holm, 14, som går i Botby högstadieskola i Helsingfors gjorde det genom en uppriktig insändare i HBL. Måhända hon som ”finländare” har det lite lättare än de som kommer hit först som vuxna.

Hon har tänkt på fenomenet rasism länge. Men det handlar om något som hon och hennes vänner har råkar ut för alltför ofta. Hon vill inte springa undan som den somaliska pojken som jagades av en nykter man som skrek "Jag skall döda dig, din negerjävel!” Pojken hade skämtat ljudligt med sina vänner.

Nu kunde vi dra slutsatsen att en ung pojke som har roligt med sina vänner definitivt störde den absoluta tystnaden som ska råda i metron. Han var ju inte ens berusad. Och en somalisk pojke har väl inte heller rätten att skämtas berusad. Detta är ett finländskt privilegium, den finländska heliga kon så att säga.

Det skrivs mycket om lottor och vad de har gjort för fosterlandet. Men den unga flickan kunde vara början till en Rebecca-rörelse som kan få till stånd mycket mera: Att ingen i vårt land behöver vara rädd för vad andra tycker. Inte pojkar som skämtar med kompisarna och inte heller flickor som endast vill åka hem från skolan.

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

> Läs insändaren här.
> Läs intevjun med henne i HBL och kommentarer här.

2 Ordförandes hörn (RSS)