Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Ett rwandiskt bröllop

09/07/2014 av Evariste Habiyakare

Rwandiska bröllopstraditioner går långt tillbaka i tiden även om det har skett förändringar beroende på västliga inflyttande och kulturell utbyte. Idag lever fortfarande olika bröllopstraditioner både i Rwanda och i främmande länder så som Finland där många Rwandier är bosatta. I Finland brukar rwandier kombinera rwandiska och västliga traditioner.

Bröllopet spelar en väsentlig roll och anses vara en mycket respekterad social institution inom vilken folk önskar bilda egna familjer, uppfostra barnen och knyta starka familjeband. I ett traditionellts Rwandisk samhället att vara ogift vuxen (speciellt för kvinnor) betraktades som konstig och oacceptabel.

Blivande make (tredje från vänster) väntar på tillåtelse  för att träffa flickans familj

Efter att blivande brudparet har känt varandra och har bestämt sig att bilda egen familj måste de informera sina respektive familjer. Sedan gäller det för pojkens familj att på nytt fara till flickan familj och på ett mycket synligt sätt bjuda många människor från båda familjer och be om att deras dotter skall gifta sig med deras son. Efter har fått bröllopet registrerad hos kommunala myndigheter gäller att få välsignelse i kyrkan.

En representant från brudgummen ger en jordbruksobjekt 
innan familjen acceptera gifta sin dotter

Efter kyrkan blir det stor kalas för hela byn. På festen brukar man äta, dricka och dansa traditionella danser. Festen kan vara till sent på natten. Normalt äger bröllops fest rum i byn hos pojkens familj som även fungerar som vård för gäster.

Cathy och Stefan välsignas i kyrkan

Rwandiskt bröllop är en mycket fint upplevelse och många Finländare som har deltagit på en sådant brukar vara mycket imponerad. Därför är även du välkommen att uppleva dessa traditioner tillsammans med oss!

Läs allt om brölloppstraditionen i vår pdf-fil.

På festen brukar man äta, dricka och dansa traditionella danser.

Brölloppet med ”folkfest äger rum den 25 juli i Borgå. Närmare uppgifter finns Facebook-kalendern eller vår FB-sida!

4 Brännpunkt (RSS)