Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Ann Sandelin ordförande för ny finlandssvensk förening

22/04/2012 av Gerd-Peter Löcke

Föreningen Finlandssvenskt samarbetsforum, som initierats av bland annat minister Pär Stenbäck ska förverkliga alla de strategier som Magma, Folktinget och stiftelser tänker ut, lobbar för och finansierar.

Ann Sandelin Nu sätter den nya finlandssvenska föreningen i gång med Ann Sandelin som ordförande. Sandelin är för tillfället Svenska kulturfondens ombudsman i Borgå. Samarbetsforumet ska enligt stadgarna "främja samverkan mellan finlandssvenska institutioner, identifiera nya verksamhetsformer i syfte att stärka det svenska språkets ställning i Finland och i samarbete med lämpliga institutioner söka omsätta angelägna initiativ i konkret handling."

Ett samarbetsforum som i synnerligen är intressant för en arbetsgrupp som IFISK. Hittills har föreningen varit med i att starta ett rysk-svenskt dagis i Helsingfors. Att föreningen förlorade sin verksamhetsledare Jan D. Oker-Blom innan den riktigt satte i gång med arbete återspeglar dock dilemman Svenskfinland står inför. Uppdragen i ankdammen är knappast ekonomiskt lockande för en högutbildad person som får bättre erbjudanden på den fria världsmarknaden.

Ännu okänt är vad det nya samarbetsforums uppdrag kommer att vara och om det går att utnämna sig själv till att förverkliga finlandssvenska strategier. I detta skede kan jag endast gratulera min ”FB-vän” till utnämningen samtidigt vi gärna står till förfogandet med lyckandet av uppdraget.

YLes intervju med Ann Sandelin finns här:

3 Nyheter (RSS)