Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Crackdown årets uttryck 2011

26/02/2012 av ifisk

Organisationen Journalister utan gränser har gett ut sin årliga jämförande statistik sedan 2002. Finland fortsätter att tillsammans med Norge toppa listan på länderna med den största pressfriheten.

Den största pressfriheten Crackdown (ungefär” kraftåtgärder” eller ”att slå ner genom våld”) var årets uttryck 2011. Aldrig förut var tillgång till information så stark förknippad med demokrati som nu. Aldrig förut hade journalister genom sina reportage förargat demokratins fiender lika mycket som 2011 och aldrig förut hade mediecensuren och fysiska repressalier varit ett så allvarligt hot mot journalister som ifjol.

Enligt rapporten utsätts icke-statliga medier i många länder för allt hårdare kontroll. Organisationen oroar sig särskilt över den ökande mediecensuren i arabländerna samtidigt som de sociala mediernas vikt i informationsgången ökar.

Finland toppar listan

I EU-länderna har pressfrihet minskat framför allt i Bulgarien (80:e plats), Grekland (70:e) och Italien (61:a). Med Finland och Norge toppas listan på länderna med den största pressfriheten av två nordiska representanter. Sverige i sin tur har fallit från delad första plats till tolfte som följd av ett större antal faktorer i jämförelsen för att bättre få fram skillnader länderna emellan.

I Afrika går det bra för Cap Verde (9:e) och Namibia (20:e) medan det enda arablandet som förbättrade sin ställning på listan är Tunisien på plats 134. Syrien är bottennoterat tillsammans med bland annat Kina, Nordkorea och Iran. Tyskland hittas på plats 16, USA på plats 57 och Ryssland på plats 142.

Listan i sin helhet med mycket detaljerad info hittar du på Journalister utan gränsers hemsida (engelskspråkig). Press Freedom Index 2011-2012

3 Nyheter (RSS)