Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Hur främlingsfientligheten blev rumsren

24/02/2012 av Gerd-Peter Löcke

Gerd-Peter Löcke Att kunna upprätthålla en god journalistisk och samhälleliga roll har närmast att göra med ork, journalistisk nyfikenhet för att gräva i samhälleliga frågor samtidigt som man behöver fungerande nätverk, tycker Gerd-Peter Löcke.

Orsaker till att främlingsfientligheten blev rumsren debatterades på onsdagen, när Marianne Lydén, politisk reporter på Hbl och författare till pamfletten ”Jag är inte rasist - Jag vill bara ha främlingsfientliga röster” debatterar med Alma Medias politiska reporter Toni Viljamaa.

Kanske var det Sannfinländarnas frammarsch i det senaste riksdagsvalet, som visade tydliga tecken på att retoriken har förändrats. Men den kan inte endast står till svars när de politiska partierna har tappat sin ideologi och att journalisterna har slutat granska noggrannare.

Politikernas personliga egenskaper och erfarenheter upplevs nuförtiden vara viktigare än sakfrågorna.
– Vi har inte reportage som luktar illa, vi gräver inte i samhälleliga frågor och vi gör fruktansvärt likgiltiga texter. Vem vill läsa detta? säger Torbjörn Kevin, chefredaktör på Åbo Underrättelser.

Kan man vara tydligare om man vill beskriva den rådande likgiltigheten i det finlandssvenska samhället? Allt för gärna hänvisar (finlandsvenska) median till otillräckliga resurser för att kunna upprätthålla den traditionella och viktiga samhälleliga rollen som vakthund. Det inte endast frågan om genomgång av alla kommunala organs föredragningslistor som hänvisar Carin Göthelid, chef för Fakta och fiktion på Svenska Yle till.

Att kunna upprätthålla en god journalistisk och samhälleliga roll har närmast att göra med ork, journalistisk nyfikenhet för att gräva i samhälleliga frågor samtidigt som man behöver fungerande nätverk. Median i Svenskfinland är fortfarande ganska stelt och byråkratiskt. Det gäller att bli mera inspirerande, att bygga upp relationer mellan skribenten och läsaren. Det gäller att använda ett mera lättsamt språk utan att faller ner på den gula pressens nivå.

Gerd-Peter Löcke

4 Brännpunkt (RSS)