Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Språket döljer besluten

25/02/2012 av Gunnar Hilén

Gunnar Hilén Både i Sverige och Finland är regeringen duktiga på att nu svepa in beslut i ett språk som inte alla ska förstå. ”Det är inte lite människoför¬akt bakom det nya språkbru-ket”, tycker Gunnar Hilén.

Med tidens gång förändras saker. Så även språket. Det betyder dock inte alltid till det bättre. Till det mer tydliga ... mer med verkligheten eller de politiska besluten överens¬stämmande. Nej, det kan vara tvärtom. Anmärkningsvärda beslut kräver, tycker många, ett språk som döljer de svåraste konsekvenserna av besluten.

Både i Sverige och Finland är regeringarna duktiga på att nu svepa in beslut om nedskärningar, åtstramningar och så kallade strukturförändringar i ett språk som det är meningen att inte alla ska förstå.

Finlands statsminister Jyrki Katainen säger, ett par dagar efter stygnen i pannan, att för att rädda välfärden måste landet strama åt och gå igenom just "strukturomvandlingar".

Varför det? Det enda som behövs för att "rädda" välfärden är väl att bevara den. Men det är just det som inte görs. Det behövs ingen expertis för att notera att det blir allt svårare att få god närservice. Är det inte det som är välfärd? Har jag fattat alldeles galet? Ett postkontor vet man snart inte vad det är, att hitta en bank med personlig service, en bankomat (som fungerar), en R-kiosk, ett bibliotek öppet varje dag, en hälsovårdscentral som ger tider och vård på svenska. Listan kan göras hur lång som helst på tjäns¬ter som monteras ned. Det är strukturomvandling. En försämring och inte ett bevarande av välfärden.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att gamlingarna stiger åt sidan för tidigt från arbetslivet -och låter pensionspengarna falla ut - så då föreslår han, för att rädda välfärden, att vi ska jobba till 75-årsdagen. Att barn och illamående eller arbetslösa unga tas om hand av samhället i en allt snab¬bare takt, för att föräldrarna går på knäna och inte orkar se sina barn, ja det är en an¬nan femma tycker han.

Det är inte lite människoförakt bakom det nya språkbruket. Georg Orwell fick allde-les rätt. Makten och rikedomen, som alltid har råd att förse sig och fara till det bästa stället, har kopplat greppet över folket ... dess fiende nummer ett.

Det brukar straffa sig.

Gunnar Hilén

4 Brännpunkt (RSS)