Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Alla skall vara lika?

08/09/2011 av Elena Hellberg-Hirn

Föreningsfestivalen 2011 ägde rum den 2-3 september i Åbo. Ca 400 besökare. Årets tema var integration, generation och jämställdhet. Ett tema som nästan alla föreningar i Svenskfinland på ett eller annat sätt jobbar med.

Elena Hellberg-Hirn Handlar integration om att alla skall vara lika? En fråga som diskuterades mycket under festivalens lopp. Hur ser vi på dem som är annorlunda – på handikappade, på färgade, på invandrare som inte talar ren svenska eller finska? Är det vi själva som uppfattas som annorlunda, avvikande?

Skall man t.ex. göra svenskar eller finnar utav invandrade utlänningar?
- Dessa frågor angår var och en när man börjar ifrågasätta etablerade sanningar om ”oss” och ”dom andra”, anser Elena Hellberg-Hirn.

Jonas Hassen Khemiri I en livlig och personlig presentation av sin livs historia på Föreningsfestivalen i Åbo gav invandrarsvensken Jonas Hassen Khemiri sin syn på språkets makt att innesluta och utesluta människor. Både tal och tystnad kan leda till diskriminering: när du öppnar munnen avslöjas din status, du hamnar högt eller lågt i de osynliga men verkliga sociala hierarkier.

För en invandrare kan det nya språket vara ett minfält. I varje fall är det då bättre att bryta på franska eller engelska än på ”svenifierad” arabiska ...

Elena Hellberg-Hirn
IFISK:s ordinariemedlem

Mera om festivalen finns på Facebook

3 Nyheter (RSS)