Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Kultur är migration

26/06/2011 av Mediaklipp

Shabana Rehman såg manliga norska ståuppkomiker dra ner rungande skrattsalvor med skämt om öl, sex och religion. När hon själv ställde sig på scen med samma jargong möttes hon av aggressiva, moraliserande protester. I sina framträdanden räcker Rehman lång näsa åt allt vad politisk korrekthet vill säga.

Med humorn som instrument har Rehman särskilt velat ta upp frågor kring individens frihet att uttrycka sig och den muslimska invandrarkvinnans ställning. Hon gör gärna parodi på islamisk fundamentalism, särskilt sådana element som hon uppfattar som kvinnoförtryck.

I våras gjorde Rehman sitt första besök i Finland för att delta i ett seminarium om mångkultur vid Nordens institut i Finland. Samtidigt presenterade hon sin färska föreställning Homeland Insecurity. Titeln anspelar på Shabana Rehmans egen historia, hur familjen 1977 flydde från Karachi till Oslo, då Rehman bara var ett år gammal, och hur hon sedan själv lämnade Oslo för New York på grund av de hätska reaktionerna på hennes shower.

Finland upplevde Rehman att hela tematiken kring migration och mångkultur var extra viktig att lyfta fram, på grund av att främlingsfientlighet blivit ett allt starkare inslag också i den finländska politiska debatten.
– Jag vill framhålla att kultur inte är någonting statiskt, den befinner sig i ständig rörelse. Kultur är migration – i alla tider har människan rört på sig.

Rehman tycker sig också se tecken på att stämningen håller på att bli öppnare, trots allt. Många invandrare har på senare tid kommit fram och tackat henne för vad hon gjort, för att hon visat att det går att trotsa normer och gå sin egen väg. Överlag var Rehman också nöjd med sitt strandhugg i Finland.
– Mottagandet var både nyfiket och varmt. Jag kommer säkert att komma tillbaka. Då kanske jag lyfter upp Timo Soini, bara jag får chansen. Ny Tid / Tobias Pettersson

Läs hela artikeln på Ny tids hemsida

7 Mediaklipp (RSS)