Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

”Integrering förutsätter att både invandrare och finländare anpassar sig”

23/06/2011 av ifisk

Riksdagsledamot Tarja Filatov (SD) talade vid Finlands Afghanistan-samfunds seminarium om yrkesutbildning och sysselsättning i Tavastehus den 28.5 om kulturell mångfald och integrering av invandrare.

Integreringen blir lättare om det omgivande samhället deltar i processen och accepterar att invandraren är en del av arbetsgemenskapen och andra gemenskaper, säger riksdagsledamot Tarja Filatov (SD).

Enligt Filatov skulle en tolerant inställning underlätta integreringen och en lyckad integrationsprocess förbättrar inställningen till invandrare. Tyvärr råder det en växelverkan i båda riktningarna mellan integrering och den allmänna opinionen.

Hon fortsätter att det i en bra arbetsgemenskap råder mångfald. Där finns unga och äldre, människor av olika kön och med olika etniska och kulturella bakgrunder.

Speciellt hänvisar Filatov till kvinnornas roll och ställning som varierar mycket mellan olika kulturer. För många flyktingkvinnor är lönearbete ett uteslutet alternativ. Hon påpekar att familjerna har ofta många barn och värderingarna i familjen tillåter inte att kvinnorna utbildar eller sysselsätter sig. ifisk

3 Nyheter (RSS)