Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Resolution 2 antagen av SFP:s partidag 2011

23/06/2011 av Gerd-Peter Löcke

Resolutionen som bland annat behandlar integrationsfrågor, biståndspolitiken, blev antagen av Svenska folkpartiets delegater på partidagen den 19 juni i Esbo.

Svenska folkpartiets partidag fastslog i resolution 2 att många svensk- och tvåspråkiga kommuner utgör en modell för en lyckad integration av invandrare. Invandring är en resurs, inte en belastning. Kommunernas beredskap att ta emot invandrare bör stärkas. Språkundervisningen bör intensifieras, men språkkraven för invandrarnas inträde i arbetslivet får inte vara diskriminerande.

Resolutionen efterlyser även en ny kreativitet i Finlands biståndspolitik, i ett läge då anslagen inte kan växa lika snabbt som under de senaste åren. Resurserna bör allokeras optimalt, för att ge största möjliga resultat i kampen mot fattigdom och lidande i världen.

Dessutom poängterar resolutionen att man genom att från början inkludera etniska och religiösa minoriteter och kvinnor i freds- och demokratiseringsprocesser lättare kan garantera en stabil demokratisk utveckling och minimera inre splittring. Demokrati och ett starkt civilsamhälle är en förutsättning för varaktig fred och stabilitet. Också om diktaturers fall ibland för en tid kan öka instabiliteten i ett land eller en region, är en konstlad, med våld upprätthållen stabilitet inget att bygga en varaktig fred på.

Gerd-Peter Löcke
Delegat på partidagen

3 Nyheter (RSS)