Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Flyktingar och invandrare ska prissättas

30/05/2011 av Gerd-Peter Löcke

Gerd-Peter Löcke På seminariet om migration, som ordnades i Åbo den 17–18 maj, behandlades migration ur olika aspekter. Seminariedeltagarna bekantade sig bland annat med Kanadamodellen där invandraren får språkutbildning och handledning i samhällsfrågor och med Åbo stads olika migrationsprojekt.

Ca 150 migrationsexperter från olika håll i Finland deltog i seminariet som arrangerades i samarbete mellan inrikesministeriet, ESF-projekten MATTO och ALPO och Europeiska migrationsnätverket. Huvudtalare vid det två dagar långa seminariet var den kanadensiske doktorn Duncan.

Kanadamodellen poängsätter alla sökanden för att specifikt kunna leta efter personer som har de kunskaper som näringslivet behöver. Ca 250 000 personer flyttar årligen varaktigt till Kanada på grund av arbete.

Om prissättning av flyktingar och invandrare är den rätta metoden, kan ifrågasättas. En bättre barometer för ett funktionsdugligt välfärdsamhälle vore enligt mina erfarenheter ett system där invandrare av olika slag kan vara delaktiga i samhället utan att måste ta avstånd från sin egen kultur. Desto större andel av flyktingar och invandrare aktivt deltar i samhällets olika fasoner desto bättre har landet lyckas med integrationen. Gerd-Peter Löcke

Närmare information om ALPO-projektet (på finska)
Närmare information om MATTO-projektet (på finska)
Europeiska migrationsnätverket

4 Brännpunkt (RSS)