Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Befängt

30/05/2011 av Mediaklipp

Hur kan någon tro att analfabeter från Asien, Mellanöstern eller Afrika sitter och smider ingående planer på att komma till Finland för att utnyttja våra sociala bidrag?

Den nordiska välfärden känner alla till. Men detaljerna i vårt sociala bidragssystem är inte kända över hela världen. Hur kan man då tro att asylsökande och flyktingar kommer hit bara för att sko sig på våra pengar. En del asylsökande kan säkert orientera sig i en riktig djungel men det betyder inte att de klarar av den paragrafdjungel som gäller de finländska bidragen och stöden.

Invandrare är inte heller en enhetlig grupp. Mina högt utbildade indiska vänner, som i många år arbetat i den finländska IT-branschen, har avlagt högre högskoleexamen. De har i åratal betalat samma skatter som alla andra finländare. De bor i sin egen bostad och har aldrig nyttjat det finländska bidragssystemet. Trots det får de utstå glåpord i sin vardag.

Vår lagstiftning utgår också från att alla barn har rätt till dagis och utbildning. Lagstiftningen gör ingen skillnad i hudfärg, etnisk bakgrund eller religion. Invandrarbarnen behöver samma omsorg och samma trygghet som våra egna barn.

För att ha samma förutsättningar som våra egna barn måste vi acceptera särbehoven och ge dem det stöd de behöver för att lära sig våra inhemska språk. De behöver också stöd för att kunna behålla sina egna modersmål.

Utbildning är en viktig byggsten i alla lyckade integrationsprocesser. Skola och utbildning är också porten ut i arbetslivet. HBL / Ralf Sundberg

Läs hela artikeln här.

7 Mediaklipp (RSS)