Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Rasism och fylleri devalverade det finländska guldet

17/05/2011 av Mediaklipp

Hockeyfesten i måndags var inte enbart en glädjefest efter en välförtjänt VM-seger. Den blev också ett beklämmande uttryck för främlingsfientlighet, rasism och ett skadeglatt jubel över arvfienden Sveriges förnedring. I Haparanda brändes den svenska blågula flaggan offentligt i under ett stort tumult med misshandel och en påkörning, på Salutorget fick en stand up-komiker för sig att lova stryk åt "hurrin" (hurreja vedetään turpaan).

Att bara betona finländskhet är farligt, speciellt om vi på det sättet uppmuntrar grupperingar som är fientliga till invandrare och minoriteter. Utöver guldlaget skulle också andra tunga opinionsbildare nu ha anledning att aktivera sig. Republikens president Tarja Halonen deltog i måndagens segerfest, men utan att utnyttja tillfället att varna för den starka patriotismens fula baksida.

Paloma Hannonen, en grön ungdomspolitiker, skämdes till den grad över sina landsmäns rop och aggressiva beteende att hon gick hem och startade en massadress med en vädjan om att Finlands ishockeylag tar avstånd från rasismen.

Lejonens VM-seger är inte bara de finskspråkiga finländarnas seger, den är också finlandssvenskarnas och de i Finland bosatta invandrarnas seger. Då lejonen spelar utomlands i sina proffslag är de lika mycket invandrare som alla andra utlänningar.

Det finländska guldet devalverades i måndags. Kenneth Myntti

Läs hela artikeln i Vasabladet

7 Mediaklipp (RSS)