Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Hurrina hejar på Finland

18/05/2011 av Mediaklipp

I Helsingfors har somalier blivit utbuade och rumänska romer fått veta att de inte har något att göra på "Finlands fest". Och hurrin ska man dra på käften! Det är osportsligt att alla inte ska få delta i guldfesten.

Hurrin ska man dra på käften! förkunnade konferenciern Aku Hirviniemi när han välkomnade Lejonen upp på scenen på Salutorget i förrgår. Det blev oklart vilka hurrin han menade. Ordet kan betyda både rikssvenskar och finlandssvenskar. Om det var finlandssvenskarna som avsågs är yttrandet märkligt. Man kan väl inte vilja fira ett VM-guld genom att dra sina egna landsmän och medfans på käften.

Finlandssvenskarna är finländare. Det är även nyfinländare med till exempel somaliska rötter. Alla har rätt att glädjas över guldet. Ingen ska behöva höra glåpord i spårvagnen på grund av den man är efter att vårt land blivit världsmästare. I Helsingfors har somalier dock blivit utbuade och rumänska romer fått veta att de inte har något att göra på "Finlands fest". Och "hurrina" får som sagt veta att de lever.

Det är ynkligt, fegt och osportsligt.

Lejonens lagkapten Mikko Koivu tar avstånd från rasismen och säger att hans eget lag inkluderar alla, oavsett bakgrund. Gör som lejonen och lägg av med lammfasonerna. Anna-Lena Laurén

Läs mer i HBL

7 Mediaklipp (RSS)