Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Rasismen kommer att öka i Finland

16/05/2011 av Mediaklipp

Den svenska tidskriften Expo, som kritiskt granskar fenomenen intolerans och främlingsfientlighet, har nyligen besökt Österbotten.
- Efter valet insåg vi att Sannfinländarnas seger kommer att påverka även Sverige. Därför talade jag med sannfinländare och finlandssvenskar. Det förvånade mig att så många upplever svenskans ställning som hotad och inte får service på sitt modersmål, säger reportern Johannes Jakobsson.

Enligt Jakobsson uppmärksammats svenskans situation i Finland i de nordiska länderna först nu. I Sverige är man dålig på att följa med finländsk, och även dansk och norsk, politik. Han tror att okunskapen är utbredd. Syftet med reportaget är att berätta om samhället längs kusten och varför svenskan är viktigt för finlandssvenskarna. Jag hoppas att reportaget kan väcka uppmärksamhet kring det.

Jakobsson tror att Finland förändras efter Sannfinländarnas seger. Finland följer Sverige där intoleransen och främlingsfientligheten har ökat rejält de senaste åren. Synen på muslimer och islam kommer att förändras.
- Ju mer man ger uttryck för främlingsfientliga värderingar, desto mer flyttar man fram toleransen för det i den offentliga debatten, tycker Jakobsson.

Reportaget om skälen bakom Sannfinländarnas valframgång och följderna för Finland ska publiceras en vecka senare. SPT/Heidi Hakala

Läs hela artikeln i Arbetarbladet.

7 Mediaklipp (RSS)