Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Soini i fokus i de nordiska tidningarna

13/05/2011 av Mediaklipp

De nordiska och speciellt svenska tidningarna har följt noga med i finländsk politik då det blev klart att Sannfinländarna skulle bli stora i riksdagen.

I Sverige har man svårt att förstå att två partier som har bekämpat varandra i valrörelsen, plötsligt uppträder som bästa vänner i regeringen.

Finland får sin svagaste regering på trettio år. Det påminner om Kekkonen, men han sitter inte kvar och det gör snart inte Tarja Halonen heller. Så fort partierna fått ihop någon sorts regering börjar kampanjen inför presidentvalet, skriver Kalle Kniivilä i Sydsvenskan.

Timo Soini blev sittande med svartepetter, konstaterar Claes Arvidsson i ett ledarstick i Svenska dagbladet. Sannfinländarna är alltså inte med i regeringsbildningen. Det är en bra början, enligt Arvidsson.

Norsk telegrambyrå noterade att det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna inte blir med i den nya regeringen och många i Bryssel drar en lättnadens suck. I övrigt citerar NTB Finska notisbyrån.

Danska Ritzau talar om de finska populisterna som inte går med i regeringen, den blir alltså till utan landets succérika och starkt EU-kritiska och invandrarkritiska högerparti.

Läs mera på Svenska Yle / Utrikes

7 Mediaklipp (RSS)