Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Hat föder hat, krig ger mera krig

13/05/2011 av Jan Tunér

Jag sörjer förlusten av tusentals värdefulla liv, men jag kommer inte att kommer inte att glädja mig över en enda död persons död, inte ens om han är min fiende.

Jan TunérJag tackar Gud för sådana amerikaner som Martin Luther King. Citatet från hans bokfrån 1967 ”Where Do We Go from Here: Chaos or Community?” är värt att begrunda, i synnerhet när man funderar på hur man skall förhålla sig till Usama bin Ladins död.

Fritt översatt utan ordbok: ”Den avgörande svagheten medvåldet är att det är en nedåtgående spiral som ger upphov till det som det söker förgöra. I stället för att minska det onda, mångfaldigar man det onda, mångfaldigar man det. Med våld lyckas du kanske mörda den som hatar, men hatet kan du inte mörda. Våld gör bara hatet så mycket större Det är så det fungerar.

Jag sörjer förlusten av tusentals värdefulla liv, men jag kommer inte att glädja mig över en enda persons död, inte ens om han är min fiende. Att möta hat med hat späder bara på hatet, gör den stjärnlösa natten än mörkare. Mörker kan inte fördriva mörkret: det kan bara ljuset göra. Hat kan inte fördriva haet: det kan bara kärleken göra.

Hat föder hat, våld föder våld, och tuffa tag föder tuffa tag i en brant undergångsspiral. Ondskans kedjereaktion – hat föder hat, krig ger mer krig – måste brytas, eller så kommer vi att slungas ut i en mörk avgrund av förintelse.”

Jan Tunér
Biståndsarbetare
Kabul, Afghanistan

4 Brännpunkt (RSS)