Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Nya integreringsmetoder testas i Raseborg

06/05/2011 av Mediaklipp

I dagarna har integrationsprojektet "Delaktig i Finland" kört igång i Raseborg. Pilotprojektet i Raseborg är ett av 10 i hela Finland som kommer testa nya metoder för att få invandrare ut i arbetslivet.

Raseborgs invandrarkoordinator Börje Mattson anser att man i Västnyland är bra på grundbemötandet av invandrarna. Man träffar dem och vet var de finns. Man kan skola dem i språk och in i samhället. Men typiskt är att det stannar oftast där.

Det är här det nya projektet kommer in i bilden. Nu vill man kartlägga och söka arbetsgivare som har intresse och behov av invandrararbetskraft. Sedan ska man hitta lämpliga invandrare som passar till jobben. Slutligen ska man hitta en handledare, oftast från arbetsplatsen, som kan vara en stödperson på arbetet och se till att allting funkar om det blir konflikter. Eftersom projektet också inbegripa kurser för invandrarna, arbetsgivarna samt handledarna måste man också hitta en skola som kan ge de här kurserna. Någon brist på intresserade arbetsplatser och arbetsgivare finns det inte.

Lyssna: Nya integreringsmetoder testas i Raseborg

Läs mer på Svenska Yle /Västnyland

7 Mediaklipp (RSS)