Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Kutym att tala om ”negergubbear” och islampedofiler

11/05/2011 av Ordförande

Uttryck som negergubbar och islampedofiler tycks tillhöra ett hövligt språkbruk kultiverade människor emellan och berikar endast det lagliga bruket av yttrandefriheten.

Gerd-Peter LöckeMan skulle tro att man i media och på internet iakttar ett hövligt språkbruk kultiverade människor emellan. När en riksdagsledamot börjar tala i en intervju inför löpande kameran om ”negergubbar” samtidigt som den imiterar muslimernas bönerop är dock knappast en respektfull ton längre.

Lika oacceptabel är det när en annan riksdagsledamot i ett blogginlägg förknippar islam med pedofili. Minoritetsombudsmannen Eva Biaudet ansåg att kommentarerna överskrider gränserna för politiskt yttrandefrihet. Därför bad hon riksåklagaren utreda om uttalanden är ett brott.

Nej säger polisen och föreslår att ingen förundersökning behövs i första fallet. Uttryck som negergubbar och islampedofiler tillhör alltså ett hövligt språkbruk kultiverade människor emellan, berikar endast det lagliga bruket av yttrandefriheten och är inte straffbara uttryck för hat.

Måhända att uttryck som inte rikta sig direkt till en annan människa inte uppfyller de krav som finska lagen ställer. Men sist var det kutym på trettiotalet att tala om folkgrupper med samma nedvärderande. Har vi inte lärt oss någonting av det?

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

2 Ordförandes hörn (RSS)