Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Nazister vill grunda parti

02/05/2011 av Ordförande

Nazister i Finland vill grunda ett eget parti. Enligt Yle vill partiet registrera sig med namnet Kansallissosialistinen työväenpuolue (Finlands nationalsocialistiska arbetarparti). Med andra ord samma namn som Hitlers parti i tiderna använde sig av.

Partiet hann inte ställa upp i riksdagsvalet men planerar att ställa upp i kommunalvalet, säger ordförande Peka Luoma. Han säger att partiets ideologi är ”folket och fosterlandet”. Om tillståndet för partiet beviljas behöver de endast samla ihop 5 000 anhängares namn för att godkännas i partiregistret. 

Ett beslut om huruvida partiet kan godkännas väntas av Patent- och registerstyrelsen i maj. Enligt de sista uppgifterna ser registerstyrelsen dock inget hinder att registrera föreningen, eftersom ansökningen inte innehåller rasistiska tecken.

Mannen med mustageJag är övertygad om att föreningen kan få ihop 5000 anhängare i Finland. Först rapporten ”Varumärket Finland” som formellt hållen är en politisk proklamation som spelar en viktig roll i debatten mellan dagens intentionalister och funktionalister, sedan Sannfinländare med Teuvo Hakkarainen som enligt minoritetsombudsmannen Eva Biaudet uttalade sig rasistiskt och på ett sätt kränker människovärdet och nu alltså en ny rörelse som kallar sin ordförande för ”fürer”.

Hur länge ska vi acceptera ”folkets vilja” i demokratins namn. Jag ät rädd att det blir för sent att stoppa detta vansinne och vi knappast hinner återuppbygga ett uppskattat (Fin-) land där alla kan leva, bo och arbeta i.”

Gerd-Peter Löcke

Ordförande

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)