Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Det finlandssvenska kulturfältets livskraft

01/05/2011 av Ordförande

Tillsammans med arbetsgruppens ordinariemedlem Elena Hellberg-Hirn deltog jag i Svenska kulturfondens utdelningsfest på Korjaamo i Helsingfors den 28 april. IFISK hade fått 7000 euro i understöd för utvecklande av invandrares intresse för svenskan och finlandssvensk kultur. Elena Hellberg-Hirn har mottagit 2000 euro som ett skilt stöd för en bok om St. Petersburg.

IFISk på kulturfondens utdelningsfest

Elena Hellberg Hirn och Christina Fraser på Korjaamo i Helsingfors. Fler bilder från utdelningsfesten finns på vår Facebooksajt

Festen med rikligt program och läcker buffé var som väntat av hög kvalitet. En aning förvånad var vi dock att ingen annan invandrarförening eller –organisation kunde eller ville uppvakta sina sponsorer. Sammanlagt har de traditionella föreningar som jobbar med integrering på svenska erhållit 22 000 euro. Dessutom fick Multicultural Finland 7000 euro. En ny aktör som fick stöd är Arbetsgruppen Svenska för utländska högskolestuderande, som fick 2000 euro för kulturella aktiviteter på svenska.

Jag vill inte heller glömma våra finlandssvenska samarbetspartner som har fått understöd från kulturfonden. I en spänd atmosfär av ökad främlingsfientlighet vore det på sin plats att vi tillsammans jobbar mer effektivt för att skapa den motkraft Jörn Donner talat varmt för. Ett tätare samarbete mellan de olika organisationerna kunde redan sparkats igång på festen kring ett glas vin eller saft.

- Framgång gör det lättare att skaffa pengar, sade Wivan Nygård-Fagerudd, Svenska kulturfondens delegationsordförande.
På basis av den årliga ansökningsomgången delade Svenska kulturfonden ut 17,5 miljoner euro i understöd och stipendier. Nedan finns beviljade ansökningar år 2011 med anknytning till vår verksamhet:

Arbetsgrupp Svenska för utländska högskolestuderande
Helsingfors, för kulturella aktiviteter på svenska, 2000
Finlandssvensk samling rf
Dragsfjärd, för verksamheten, 10 000
Garantiföreningen för Finlands fredsförbund rf,
Helsingfors, 2000 för verksamheten
IFISK,
Helsingfors, för utvecklande av invandrares intresse för svenskan och finlandssvensk kultur, 7000
Internationella kultursällskapet MIRA rf
Vasa, för månkulturell verksamhet, 5 000
Multicultural Finland
Helsingfors, för verksamheten, 7000
Nylands litteraturförening rf
Helsingfors, för litterär verksamhet, 4000
Somaliska svenska kulturföreningen i Finland
Helsingfors, för verksamheten, 4000
Norr om stan
Helsingfors, för verksamheten, 25 000
Svensk-ryska föreningen i Finland rf
Helsingfors, för verksamheten, 6000

Både invandrare och finlandssvenskar har det besvärligare för att vi är i minoritet. Men också lättare tack vare en stödinstitut tidigare generationer byggt upp. Därför finns både Svenska kulturfonden och IFISK för samma ändamål: att öka på det finlandssvenska kulturfältets livskraft. För den skull var det inte endast en plikt utan ett nöje för oss att uppvakta donationernas representanter på utdelningsfesten.

Ni har väl hört IFISK:s egen snapsvisa efter melodin ”Jag tror på sommaren”:
Jag tror, jag tror på fonden min // Som stöder mig och min kusin // Och får vi inte vad vi vill // Så tar vi lite brännvin till // Jag tror, jag tror ...

Gerd-Peter Löcke
Ordförande

2 Ordförandes hörn (RSS), 3 Nyheter (RSS)