Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Varför kan EU-invånare inte rösta?

30/04/2011 av ifisk

Som medborgare i Storbritannien och bosatt i Finland skulle jag vilja rösta på en kandidat i min smak till den finska riksdagen, säger engelsmannen Raymond Bell.

Raymond BellFör närvarande kan EU-medborgare som är bosatta i Finland rösta i lokala val samt i val gällande EU-parlamentet. Emellertid har de inte rätt att välja ledamöter till riksdagen. Däremot har personer från länder utanför EU, eller statslösa flyktingar, som har erhållit finskt medborgarskap, rätt att rösta i riksdagsval och också att ställa upp som kandidater.

Eftersom EU-medborgare automatiskt har rätt att arbeta och leva i Finland finns det ingen orsak att ansöka om finskt medborgarskap. Om en EU-medborgare har bott i Finland under ett antal år och planerar att stanna här skulle inte han eller hon då ha rätt att rösta i finska nationala val?

Som medborgare i Storbritannien och bosatt i Finland skulle jag vilja rösta på en kandidat i min smak till den finska riksdagen. Jag skulle också vilja att Storbritanniens regering gav finländare bosatta där rätt att välja medlemmar i House of Commons.

Nuvarande system är mycket otillfredsställande och orättvis. Att ge EU-medborgare bosatta i Finland rätt att rösta i nationella val skulle däremot vara en mycket positiv signal om att regeringen har förbundit sig till EU-integrationen.

Raymond Bell

4 Brännpunkt (RSS)