Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Tolka oron rätt

20/04/2011 av Mediaklipp

I den Soini-brygd som nästan var femte väljare svalde ingick en dos nationalism, en dos nostalgi, en dos längtan efter ekonomisk jämlikhet, en dos språkaversion, en dos antiglobalisering och en dos traditionellt herrehat. Kryddat med en irritation över politikens fikonspråk och en så förmedlad okänslighet.

19 procent av Finlands befolkning valde nationalism och invandrarmotstånd. Men val är inte objektiviteternas summa. Väljare ger uttryck för känslor. Men invandrarkritiken är inte Sannfinländarnas monopol. Samlingspartiets Ville Rydman gick till val på löftet att ta nacksving på invandringen. En av de invalda sannfinländarna har per blogg agiterat för att personer med krulligt hår ska få stryk.

Det är inte det ”multikulturella” som hotar det här landet. Invandrare och andra minoriteter som ges skulden för politiska oegentligheter är syndabockar. De är inte skyldiga. Den sannfinländska valsegern innebär i sig inte att Finland vänder sig inåt. Sann finländsk politik är att registrera väljaroron och tolka den rätt. Det ger ett löfte om en bättre morgondag.

Vi ska visa deras väljare respekt. Bara respekterade finländare har förutsättningar att se människan i den invandrade grannen. Av Torbjörn Kevin

Läs mera i Åbo Underrättelser

7 Mediaklipp (RSS)