Internationellt finlandssvenskt kulturforum

   

Riksdagsvalet handlar om värderingar

16/04/2011 av Mediaklipp

Det må vara varmt ute, och vår och sommar på väg. Finland, däremot, har redan blivit ett kallare och hårdare land. Både bland kandidater och bland väljare har många vädrat missnöje över att debatten allt för mycket har fokuserat på "fel" frågor. Grundskolans obligatoriska svenska, homosexuellas rättigheter och en invandrarvänlig politik ses av många som oväsentliga frågor i ett större perspektiv.

Det här valet kommer att visa åt vilket håll den finska politiken är på väg. Redan i dag har vi en stram invandringspolitik och problem med främlingsfientliga strömningar. Ska vi ha en öppen tolerant och internationell atmosfär eller ska vi ha ett slutet samhälle med stängda dörrar för människor, influenser, nya tankar och idéer?

Som det nu ser ut kommer Soini och hans parti att bli valets segrare, men störst blir de inte. En regering där Sannfinländarna ingår kommer snart att köra med främlingsfientliga retorik. Vi har redan sett tecken på att politiker och partier godkänner en allt hårdare diskussion om invandrare. Allt för få agiterar för det öppna och toleranta samhället. Helén Kurri, ÖN

Läs hela artikeln på Östra Nyland

7 Mediaklipp (RSS)